Namą administruojanti bendrovė man nurodė, kad rūsio patalpų dalybomis turi pasirūpinti patys gyventojai, surengdami susirinkimą. Kaip turėčiau elgtis tokioje situacijoje, nepažeisdamas teisės aktų?

Atsižvelgiant į pateiktos situacijos preliminarias faktines aplinkybes, paaiškintina, jog situacija yra pakankamai dažna, perkant senos statybos name butą, nes tokiais atvejais buto nuosavybės dokumentuose paprastai nėra nurodyta, kokiu numeriu pažymėtas rūsys priklauso konkrečiam butui/buto savininkui. Tokiu atveju, rūsys turėtų būti traktuojamas kaip pastato bendrojo naudojimo patalpos.

Kadangi nurodote, jog yra paskirta administruojanti įmonė, tai sutinkamai su Civilinio kodekso (CK) 4.84 str. 1 d., to paties straipsnio 5 d., 8 d., įmonė yra atsakinga už bendrojo naudojimo objektų (įskaitant rūsio patalpas) administravimą bei valdymą.

Vertinant CK 4.240 str. įtvirtintą administravimo pareigų turinį, reikia pažymėti, jog administruojanti įmonė privalo įgyvendinti teises, susijusias su bendrojo naudojimo turto valdymu ir naudojimu.

Galima daryti išvadą, kad administruojančiai įmonei atitinkamai tenka pareiga sudaryti namo administruojamo bendrojo naudojimo turto aprašymą, kaip tai numatyta CK 4.245 str. Toks administratoriaus uždavinys numatytas ir Vyriausybės nutarimu patvirtintų butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administravimo pavyzdinių nuostatų 4 p. ir 5.2. p., pagal kuriuos administratorius, įgyvendindamas reikalavimus, susijusius su daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų naudojimu ir priežiūra, sudaro namo bendrojo naudojimo objektų aprašą, prireikus jį papildo arba keičia.

Pagal tokį aprašą ir jo formą turi būti nurodyta bendrojo naudojimo objektų rūšis, jų paskirtis ir individualūs požymiai, techninė būklė, su jais susijusios patalpų savininkų teisės ir prievolės, nurodant buto nr., kitos patalpos unikalius nr.

Tai reiškia, kad tik administruojančiai įmonei, kaip namo bendrojo naudojimo turto administratoriui tenka pareiga inicijuoti ir organizuoti namo savininkų susirinkimą, spręsti klausimą dėl rūsių inventorizacijos bei jų priskyrimo konkretiems butams.

Todėl siūlome raštu kreiptis į namą administruojančią įmonę su prašymu šaukti visuotinį namo gyventojų susirinkimą dėl rūsio patalpų paskirstymo, naujo plano parengimo bei jo įregistravimo VĮ „Registrų centras“.

Administratoriui atsisakius tai atlikti arba ignoruojant tokį prašymą, galima inicijuoti procesą dėl jo pareigų nevykdymo bei įpareigojimo atlikti reikalaujamus, pagal galiojančius Lietuvos Respublikos teisės aktus, veiksmus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.