Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis

Kasmetinės atostogos yra laikotarpis, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, paliekant darbo vietą ir mokant vidutinį darbo užmokestį. Šios atostogos skaičiuojamos kalendorinėmis dienomis ir į šių atostogų trukmę neįskaitomos tik švenčių dienos.

Darbuotojo pageidavimu kasmetinės atostogos gali būti suteikiamos dalimis, tačiau viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip keturiolika kalendorinių dienų. Kasmetinių atostogų laiku darbuotojui garantuojamas jo vidutinis darbo užmokestis.

Darbo užmokestis už kasmetines atostogas mokamas ne vėliau kaip prieš tris kalendorines dienas iki kasmetinių atostogų pradžios.

Aleksandras Kovalevskis
Nagrinėjamu atveju asmuo, kuriam nustatyta penkių darbo dienų savaitė su dviem poilsio dienomis, atostogavo 18 kalendorinių dienų, tačiau apmokėjimą gavo už 12 darbo dienų.

Ši kasmetinių atostogų apmokėjimo tvarka yra teisėta ir atitinkanti įstatyminį reglamentavimą.

Atostogaujančiam darbuotojui kompensuojamas jo vidutinis darbo užmokestis tik už darbo dienas.

Kaip minėta anksčiau, kasmetinės atostogos yra skaičiuojamos kalendorinėmis dienomis, į kurias gali pateikti ir savaitgaliai, tačiau už savaitgalius (poilsio dienas) darbuotojui nėra mokamas darbo užmokesti, todėl ir atostogų metu jis neturi būti kompensuojamas. Jei būtų kitaip, darbuotojas kasmetinių atostogų metu gautų daug didesnį nei vidutinį savo darbo užmokestį.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.