Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė

Ne, antstolis tokios teisės neturi.

Santuoka yra įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius (CK 3.7 straipsnis). Vyras ir moteris, įstatymų nustatyta tvarka įregistravę santuoką, yra sutuoktiniai (CK 3.7 straipsnis).

Sutuoktinių turto teisinis režimas yra skiriamas pagal įstatymus ir pagal sutuoktinių nustatytas sutartis (CK 3.81 straipsnio 1 dalis). Taigi aktualus nustatytasis įstatymu, nes sudarant vedybų sutartį klausimų dažniausiai nekyla – kaip sutuoktiniai susitaria reglamentuoti savo turtines teises ir pareigas, taip ir būna. Tuo tarpu, jei sutuoktiniai nėra sudarę vedybų sutarties, klausimus, susijusius su turto teisiniu režimu, reglamentuoja CK.

CK 3.87 straipsnio 1 dalyje nustatytas įstatymų sutuoktinių turto teisinis režimas reiškia, kad turtas, sutuoktinių įgytas po santuokos sudarymo, yra jų bendroji jungtinė nuosavybė (t.y. priklauso abiems sutuoktiniams).

Tačiau kyla klausimas: o kaip yra su turtu, kuris yra įgytas iki santuokos sudarymo? Įstatymų leidėjas, teigia, kad asmenine sutuoktinių nuosavybe pripažįstamas turtas abiejų sutuoktinių atskirai įgytas iki santuokos sudarymo (CK 3.89 straipsnio 1 dalies 1 punktas). Taigi, bendroji taisyklė yra tokia, kad kiekvieno iš sutuoktinių iki susituokiant įsigytas turtas ir lieka jų asmenine nuosavybe.

Ernesta Strankauskė
Tačiau turtas, kuris yra vieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė, gali būti teismo pripažintas sutuoktinių bendrąja jungtine nuosavybe, jeigu nustatoma, kad santuokos metu šis turtas buvo iš esmės pagerintas sutuoktinių bendromis lėšomis arba kito sutuoktinio lėšomis ar darbu (kapitalinis remontas, rekonstrukcija, pertvarkymas ir kita) (CK 3.90 straipsnio 1 dalis). Taigi, jei vyras padarys žmonos name kapitalinį remontą iš savo lėšų, šis namas teismo galės būti pripažintas jų bendrąja jungtine nuosavybe ir santuokos nutraukimo momentu bus dalinamas.

Taigi susituokus, tą turtą, kurį iki santuokos sudarymo įgyjo kiekvienas sutuoktinis atskirai, ji valdys, naudos ir juo disponuos savo nuožiūra ir šiuo atveju, to kito sutuoktinio turto, antstolis išieškoti negalės.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.