Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Pajamų mokesčio objektas yra gyventojo pajamos kaip jos yra apibrėžiamos Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme. Iš pateiktų aplinkybių galima daryti prielaidą, kad buvo suteikta beprocentė 4000 eurų dydžio paskola.

Paskolos gavėjui gavus beprocentinę paskolą iš paskolos davėjo, laikoma, kad jis gavo kitų pajamų – B klasės pajamų. Paskolos gavėjas turi pateikti metinę pajamų deklaraciją ir nuo menamų palūkanų sumokėti 15 proc. dydžio gyventojų pajamų mokestį.

Paskolos gavėjo nauda, gauta natūra, kai jis už paskolą palūkanų nemoka, įvertinama kaip palūkanų sumos, kuri būtų mokama už tokią pat paskolą tikrosios rinkos kainos, ir faktiškai sumokėtos palūkanų sumos skirtumas, apskaičiuojamas paskolos ar jos dalies grąžinimo momentu.

Paskolos davėjui beprocentinės paskolos suteikimo ir jos grąžinimo priėmimo momentu nekyla pareiga mokėti gyventojų pajamų mokesčio.
Taip pat primintina, kad fizinių asmenų paskolos sutartis turi būti rašytinė, jeigu paskolos suma viršija šešis šimtus eurų. Rašytinės formos reikalavimus atitinka paskolos gavėjo pasirašytas paskolos raštelis arba kitoks skolos dokumentas, patvirtinantis paskolos sutarties dalyko perdavimą paskolos gavėjui.

Tuo atveju, kai paskolos suma viršija tris tūkstančius eurų ir šis sandoris yra vykdomas grynaisiais pinigais, paskolos sutartis turi būti notarinės formos.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.