Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Jeigu nėra sudarytas testamentas, tai įpėdiniai paveldi pagal eilę numatytą įstatyme. Šiuo atveju tėvų turtą po mirties su broliu kaip pirmos eilės įpėdiniai paveldėtumėte lygiomis dalimis (po ½ turto).

Įpėdinis pagal įstatymą turi teisę per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos atsisakyti palikimo. Palikimo atsiradimo laiku laikomas palikėjo mirties momentas, taigi brolis neturi teisės atsisakyti palikimo, jei šiuo momentu palikėjai dar yra gyvi. Jeigu įpėdinis pagal įstatymą atsisakė palikimo, tai palikimo dalis, priklausiusi tam įpėdiniui, atitenka įpėdiniams pagal įstatymą ir padalijama jiems lygiomis dalimis. Tai reiškia, kad brolis, atsisakęs palikimo nepaveldėtų nieko, o jus paveldėtumėt visą savo tėvų turtą.

Atkreiptinas dėmesys, kad neleidžiama atsisakyti su sąlygomis ir išlygomis arba dalies palikimo. Taip pat neleidžiama atsisakyti palikimo, jeigu įpėdinis padavė palikimo atsiradimo vietos notarui pareiškimą, kad jis priima palikimą arba prašo išduoti jam paveldėjimo teisės liudijimą, arba kreipėsi į palikimo atsiradimo vietos apylinkės teismą dėl turto apyrašo sudarymo. Palikimo atsisakymas turi tas pačias pasekmes kaip ir palikimo nepriėmimas.

Įpėdinis norėdamas atsisakyti palikimo turi paduoti pareiškimą palikimo atsiradimo vietos notarui.

Aleksandras Kovalevskis
Tai, kad asmuo yra paskirtas savo tėvų globėju situacijos iš esmės nekeičia. Globa yra nustatoma siekiant įgyvendinti, apsaugoti ir apginti neveiksnaus fizinio asmens teises ir interesus. Asmens globa apima ir jo turto globą.

Globėjas, kuris yra globotinio tėvas, motina ar kitas artimasis giminaitis, pareigas atlieka neatlygintinai. Kitais atvejais globėjas turi teisę į savo patirtų būtinų išlaidų, susijusių su globėjo pareigomis, atlyginimą iš neveiksnaus asmens turto. Šių išlaidų dydį bei jų atlyginimo tvarką nustato teismas pagal globėjo prašymą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.