Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatas Gediminas Žlioba.

Paaiškiname, kad pasirinkusi pašalpą gauti iki vaikui sueis dveji metai, antraisiais motinystės atostogų metais Jūs galite dirbti ir neprarandate teisės gauti visą Jums priklausančią motinystės pašalpą (šiuo metu 40 proc. Jūsų kompensuojamojo uždarbio).

Motinystės pašalpos yra mokamos moterims nėštumo ir gimdymo atostogų metu. Šių pašalpų paskirtis pagal Konstitucinio teismo išaiškinimus, yra įstatymų nustatytais atvejais kompensuoti šios rūšies draudimu apdraustiems asmenims dėl motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) dalį prarastų ar dėl dalyvavimo profesinės reabilitacijos programoje negautų darbo pajamų (2012 m. vasario 27 d. Lietuvos Respublikos konstitucinio teismo nutarimas Nr. 15/2008-19/2010-25/2010-106/2010-27/2011-36/2011).

Tokiu būdu siekiama užtikrinti nėščios ir pagimdžiusios moters fiziologinės būklės apsaugą, ypatingą motinos ir vaiko ryšį pirmosiomis jo gyvenimo savaitėmis, sudarius galimybę dirbančiai motinai „tam tikrą pagrįstą laiką iki gimdymo ir po jo atsitraukti nuo darbinės (profesinės) veiklos“.

Gediminas Žlioba
Pagal šiuo metu galiojančio Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 21 straipsnio 4 dalį, antraisiais vaiko auginimo metais motinystės (tėvystės) pašalpa mokama nepriklausomai nuo tuo metu gautų pajamų ir (ar) pašalpų. Taigi motinystės atostogose esanti moteris antraisiais metai gali laisvai vykdyti darbinę veiklą, gauti iš jos pajamų, ir šių pajamų dydis neturi jokios įtakos motinystės pašalpos dydžiui.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt.