Dovanojamo turto vertė buvo įrašyta 5 000 Eur suma. Aš nesu deklaravusi savo gyvenamosios vietos dovanoto turto adresu. Už šį turtą visada mokėjau ir moku mokesčius nuo 2002 m. iki dabar. Noriu parduoti minėtą turtą, kurį turto vertintojas įvertino 85 000 Eur suma.

Ar man teks sumokėti Gyventojų pajamų mokestį (GPM) po pardavimo ? Ar yra išimčių išvengti šio mokesčio?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Jeigu 2015 m. dovanojimo sutartį dovanotojas (motina) ir apdovanotojas (dukra) būtų tiesiog nutraukę pas notarą, o ne pasirašę naują 2016 m. dovanojimo sutartį, be abejo dovanotojas (motina) būtų laimėjęs daugiau. Dovanojimo sandorio lyg būtų nebuvę ir parduodant gyvenamojo namo dalį su žeme, didesne nei dovanojimo sutartyje įvertinta turto suma, gyventojų pajamų mokesčio (toliau - GPM) nebūtų reikėję mokėti. Tačiau ši situacija yra kiek kitokia.

2016 m. motina pagal dovanojimo sutartį gavo dovana t.y. gyvenamojo namo dalį su žeme, tačiau šiuo adresu nėra deklaravusi savo gyvenamosios vietos. Norėdama tokį turtą parduoti už pvz. 85 000 Eur ir nemokėti GPM, turėtų jį išlaikyti 10 metų. Kitu atveju reikės mokėti 15 proc. GPM, bet nuo 80 000 Eur (skirtumas nuo dovanojamo turto vertės ir pardavimo vertės). Aišku, jeigu apdovanotasis namo dalį su žeme (dovaną) parduotų už tą pačią sumą kokia buvo nurodyta dovanojimo sutartyje, tuomet GPM mokesčio taip pat nereikėtų mokėti.

Tam tikrais atvejais yra taikoma lengvata, kurios dėka nereikia mokėti šio mokesčio. Lengvata yra taikoma:

1) jei asmuo parduoda savo gyvenamąjį būstą, kuriame pastaruosius 2 m. iki pardavimo buvo deklaruojama savininko gyvenamoji vieta. Pažymėtina, kad ši lengvata taikoma, jeigu parduodamas ar kitaip perleidžiamas nuosavybėn tik gyvenamasis būstas (individualus namas, sodo namas, butas gyvenamajame ir negyvenamajame pastate, atskiras kambarys su bendro naudojimo patalpomis ir pan.) įskaitant gyvenamajam būstui priskirtą žemę. Taigi, apdovanotasis norėdamas tokį turtą pardavuoti, didesne nei dovanojimo sutartyje įvertinta turto suma, ir nemokėti GPM, turėtų pastaruosius 2 m. deklaruoti savo gyvenamąją vieta dovanoto turto adresu.

2) jei asmuo parduoda savo gyvenamąjį būstą, kuriame mažiau nei 2 metus laiko iki pardavimo buvo deklaruojama savininko gyvenamoji vieta, su sąlyga, kad asmuo už tas pačias lėšas įsigys naują būstą per 1 m. nuo pardavimo, kuriame prisideklaruos savo gyvenamąją vietą. Neišpildžius šios sąlygos reikės mokėti 15 proc. GPM.

Iš tiesų siūlyčiau kreiptis į VMI su prašymu, galbūt VMI atsižvelgtų į tokią situaciją ir nereikalautų sumokėti GPM. Kadangi motina gyvenamojo namo dalį su žeme įsigijo prieš 10 m. ir nuolat mokėjo mokesčius, kas reiškia, kad motina nepertraukiamai rūpinosi šia gyvenamojo namo dalimi su žeme.

Ernesta Strankauskė
Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.