Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Centrinė hipotekos įstaiga.

Civilinis kodeksas (CK) nustato, jog testamentą gali sudaryti tik pats testatorius. Testamentą gali sudaryti tik visiškai veiksnus asmuo, kuris suvokia savo veiksmų reikšmę ir pasekmes (CK 5.15 straipsnis). Testamentas, sudarytas neveiksnaus asmens ar asmens, kurio veiksnumas apribotas dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotinėmis ar toksinėmis medžiagomis, negalioja.

Kitas asmuo testatoriaus pavedimu neturi teisės nei sudaryti, nei pakeisti, nei panaikinti testamento, taigi, testamento sudaryti per atstovaujantį asmenį – globėją ar rūpintoją – negalima.

Ar asmuo teismo sprendimu yra pripažintas neveiksniu, ar ribotai veiksniu, galima sužinoti patikrinus Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenis. Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre registruojami: asmenys, teismo sprendimu pripažinti neveiksniais; asmenys, kurių veiksnumas apribotas teismo sprendimu; nepilnamečiai nuo keturiolikos iki aštuoniolikos metų, kurių teisės savarankiškai disponuoti savo pajamomis ir turtu teismo sprendimu apribotos ar atimtos, taip pat šių asmenų globėjai ir rūpintojai, paskirti teismo sprendimu ar nutartimi. Duomenis Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registrui perduoda teismai. Šį registrą tvarko Centrinė hipotekos įstaiga.

Ar veiksnus asmuo buvo sudaręs testamentą, galima sužinoti patikrinus Testamentų registro duomenis. Testamentų registre registruojami Lietuvos Respublikos teritorijoje ar Lietuvos Respublikos diplomatinėse ir konsulinėse įstaigose sudaryti (priimti saugoti) testamentai ir palikimo priėmimo faktai, taip pat 1972 m. gegužės 16 d. Konvenciją dėl testamentų registravimo sistemos sukūrimo ratifikavusiose užsienio valstybėse (Prancūzija, Kipras, Turkija, Belgija, Olandija, Italija, Portugalija, Liuksemburgas, Ispanija, Estija, Ukraina) sudaryti (priimti saugoti) testamentai.

Notarai, konsuliniai pareigūnai per tris darbo dienas privalo Centrinei hipotekos įstaigai pranešti apie patvirtintus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus bei duomenis apie palikimo priėmimo faktus (Civilinio kodekso 5.32 straipsnio 2 dalis). Testamentų registro tvarkytoja – Centrinė hipotekos įstaiga – Testamentų registro duomenis apie patvirtinus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus, palikimo priėmimo faktus teikia tik po testatoriaus mirties, išskyrus atvejus, kai dėl Testamentų registro duomenų kreipiasi pats testatorius.

Centrinė hipotekos įstaiga, bendradarbiaudama su Europos testamentų registrų tinklo asociacija (L’ Association du Réseau Européen des Registres Testamentaires), įgyvendino tarptautinį projektą ir šalies Testamentų registrą integravo į Europos testamentų registrų tinklą bei sudarė sąlygas paprastai ir greitai gauti duomenis apie testamentus, sudarytus prisijungusiose valstybėse.

Informaciją apie tai, kaip gauti Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro ar Testamentų registro duomenis, taip pat duomenis apie kitose valstybėse, prisijungusiose prie Europos
testamentų registrų tinklo, sudarytus testamentus, galite rasti Centrinės hipotekos įstaigos interneto svetainėje http://www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkę nuorodą „Testamentų registras“, „Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registras“ arba paskambinę į Centrinę hipotekos įstaigą tel. (8 5) 231 3611.

Registrų duomenis galima užsisakyti pateikus prašymą internetu (per portalą „Elektroniniai valdžios vartai“ arba adresu www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkus skyrių „Elektroninės paslaugos), paštu arba atvykus į Centrinę hipotekos įstaigą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.