Atsako kontoros D LEGALS teisininkė Greta Obadauskaitė.
 
Sudarę santuoką vyras ir moteris įgyja specifinį teisinį statusą ir kartu atitinkamas teises bei pareigas. Taip pat po jos sudarymo pasikeičia įgyjamo turto teisinė padėtis. Lietuvos teisinėje sistemoje yra išskiriamos dvi sutuoktinių turto teisinio režimo rūšys, t. y. įstatyminis ir sutartinis.

Įstatymu nustatyto turto teisinis režimas taikomas tais atvejais, kuomet sutuoktiniai nėra sudarę vedybinės sutarties. Tuo tarpu, sutartinis turto teisinis režimas suteikia teisę, sutuoktiniams sudaryti vedybinę sutartį, kurioje patys gali numatyti turto teisinį statusą, pvz., turtas, įgytas tiek iki santuokos, tiek gyvenant susituokus, yra kiekvieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė.

Tačiau vadovaujantis bendrosiomis sutarčių sudarymo taisyklėmis, sutarties nuostatos negali prieštarauti įstatymams, gerai moralei arba viešajai tvarkai. Priešingu atveju sutartis bus pripažinta negaliojančia nuo jos sudarymo momento. Pažymėtina, kad pripažinus vedybinę sutartį negaliojančia ar nutraukus ją, būtų taikomas pagal įstatymus numatytas turto teisinis režimas.

Nurodytina, kad kai sutuoktinių bendro turto teisinis režimas yra įstatyminis, preziumuojama, kad turtas, įgytas po santuokos sudarymo, yra bendroji jungtinė nuosavybė, kol nėra įrodyta, kad tai – vieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė. Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, tam tikras turtas gali būti iš karto priskirtas vienai ar kitai režimo rūšiai.

Pvz., preziumuojama, kad pajamos gautos iš bendros sutuoktinių veikslo yra bendra jungtinė sutuoktinių nuosavybė. Tuo tarpu išimtinai vienam sutuoktiniui dovanotas turtas yra laikomas asmenine sutuoktinio nuosavybe. Tačiau įstatymuose pateikti turto rūšių sąrašai nėra išsamūs, todėl sprendžiant klausimą dėl konkretaus turto, aiškiai nepriskirto kuriai nors turto rūšiai, priskyrimo vienai iš nuosavybės formų, vadovaujamasi įstatyme nustatytais kriterijais, tokiais kaip: turto įsigijimo laikas ir pagrindas, turto pobūdis.

Kontoros D LEGALS teisininkė, atsakydama į skaitytojo klausimą, ar piniginis prizas, laimėtas esant santuokoje, bus bendroji jungtinė nuosavybė ar asmeninė, pažymi, kad svarbu ne vien prizo gavimo momentas, t. y. kad prizas gautas santuokos metu, bet ir jo įgijimo pagrindas.

Šiuo atveju reikėtų išsiaiškinti kokio pobūdžio loterijoje buvo dalyvauta ir kokiu tikslu, nes nuo šių aplinkybių ir priklausys, kuriai nuosavybės rūšiai bus priskirtas laimėjimas. Tai reiškia, kad esant situacijai, kuomet dalyvaujant loterijoje buvo naudojamos lėšos, kurios priskiriamos bendrajai jungtinei nuosavybei - laimėjimas bus bendroji jungtinė nuosavybė ir atvirkščiai, jei buvo dalyvaujama naudojant asmenines lėšas, saviems tikslams – laimėjimas atiteks vienam sutuoktiniui.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į kontorą D LEGALS el. paštu info@dlegals.eu arba tel. 8-5-2300885, pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.