Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisės įmonės „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

Lietuvos Respublikos įstatymuose yra numatytas privalomasis sveikatos draudimas, todėl mokestį už sveikatos draudimą privaloma mokėti nepaisant to, ar asmuo dirba, ar ne.

Paprastai darbingas asmuo privalo mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį pats, išskyrus įstatymų numatytus atvejus, kai šis mokestis už asmenį yra mokamas iš valstybės lėšų.
Apdraustųjų sąrašą, kurie draudžiami valstybės lėšomis, galite rasti Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymo 6 straipsnio 4 dalies 1-19 punktuose.

Pažymėtina, kad vienas iš šiame straipsnyje numatytų atvejų yra, kuomet sveikatos draudimas mokamas valstybės lėšomis už darbo biržoje užsiregistravusius bedarbius asmenis.

Agnė Razgūnienė
Taigi, jeigu dešimt metų nemokėjote privalomojo sveikatos draudimo mokesčio ir už Jus šio mokesčio nemokėjo valstybė (nebuvote užsiregistravęs darbo biržoje ar nebuvote valstybės lėšomis draustas kitais įstatymo numatytais pagrindais), jį privalote sumokėti.

Atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymo pataisa, įpareigojanti mokėti šį mokestį tiek dirbantiems, tiek nedirbantiems asmenims, įsigaliojo nuo 2009 metų sausio 1 dienos, todėl Jums mokėtiną privalomo sveikatos draudimo mokesčio sumą turite apskaičiuoti ne už praėjusius nedirbtus dešimt metų, bet nuo 2009 metų sausio 1 dienos.

Pažymėtina ir tai, kad privalomo mokėti mokesčio dydis nuo 2009 metų keitėsi dukart: 2012, 2013 metais.

Dėl privalomojo sveikatos draudimo mokesčio apskaičiavimo tvarkos bei tikslios Jums mokėtinos šio mokesčio sumos siūlome kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.