Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Andrius Ignotas.

Įstatymai nenumato specialių delspinigių vaiko naudai už pavėluotai mokamą išlaikymą. Praktikoje tokių netesybų priteisimas nėra itin paplitęs, tačiau, mano nuomone, galimas.

Civilinio kodekso 6.210 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad terminą įvykdyti piniginę prievolę praleidęs skolininkas privalo mokėti penkių procentų dydžio metines palūkanas už sumą, kurią sumokėti praleistas terminas.

Vaiką auginantis tėvas ar motina, siekiant paskatinti atsakovą įvykdyti piniginę prievolę vaikui, gali kreiptis į atsakovo gyvenamosios vietos apylinkės teismą su ieškiniu dėl penkių procentų dydžio metinių palūkanų priteisimo už kiekvieną išlaikymo sumą, kurią sumokėti praleistas terminas, skaičiuojant nuo sumokėjimo termino pabaigos iki faktinio sumokėjimo dienos, bei prašyti nustatyti šias palūkanas ir ateityje mokėtinoms išlaikymo sumoms.

Tuo atveju, jei priteisiama konkreti išlaikymo įsiskolinimo už praeitą laikotarpį suma, vaiką atstovaujantis tėvas ar motina turi teisę prašyti teismo priteisti penkių procentų dydžio metines palūkanas už išlaikymo įsiskolinimo sumą nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Sprendžiant pagal klausime nurodytas aplinkybes, išlaikymą atsakovas moka pats savo noru.

Teisėjas Andrius Ignotas
Atsakovui sistemingai vėluojant mokėti išlaikymą, vaiko motina turi teisę prašyti teismą išduoti vykdomąjį raštą. Vykdomasis raštas pateikiamas antstoliui priverstiniam vykdymui, tačiau šis kelias susijęs su papildomomis išlaidomis, kurias būtų protingiau skirti vaiko išlaikymui.

Civilinio proceso kodekso 742 straipsnis nustato, kad asmuo, pageidaujantis savo noru mokėti išlaikymą periodinėmis išmokomis, turi teisę pateikti darbdaviui ar kitam subjektui, moka darbo užmokestį ar kitokias išmokas, rašytinį prašymą išskaityti iš jo darbo užmokesčio ar išmokų nurodyto dydžio išskaitas ir pinigus išsiųsti arba išmokėti pareiškime nurodytam asmeniui.

Darbdavys arba išmokas išmokantis asmuo pagal tokį prašymą turi vykdyti išieškojimą tokia pačia tvarka kaip ir pagal vykdomąjį dokumentą. Savo prašymą dėl išskaitymo darbuotojas gali bet kada atšaukti.

Jeigu asmuo, privaląs mokėti vaikams išlaikyti periodines išmokas, šių išmokų nemoka ir nedirba arba išlaikymo įsiskolinimo negalima išieškoti darant atskaitymus iš pajamų, antstolis gali išieškojimą nukreipti į skolininko turtą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.