Ar teisingai pasielgė darbdavys, ar turi teisę darbuotojas reikalauti kompensacijos už tai ir delspinigių?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatė Vaiva Nevardauskienė.

Darbdavys vienašališkai formindamas darbuotojo nemokamas atostogas pasielgė neteisėtai, tuo labiau, kad atostogų suteikimas buvo fiktyvus, nes iš darbuotojo buvo reikalaujama dirbti.

Pažymėtina, kad nemokamų atostogų reikalavimo teisė priklauso išimtinai darbuotojui, t.y. įstatymas nenumato galimybės darbdaviui reikalauti, kad darbuotojas eitų nemokamų atostogų.

Pripažinus, kad nemokamos atostogos darbuotojui suteiktos neteisėtai ir fiktyviai, darbuotojas turi teisę reikalauti, kad už atitinkamas dienas jam būtų sumokėtas vidutinis darbo užmokestis.

Vaiva Nevardauskienė
Kadangi darbuotojui nebuvo sumokėta už jo darbą laiku, jis turi teisę reikalauti delspinigių, kurių dydis ir mokėjimo sąlygos numatytos jau minėtame Delspinigių nustatymo už išmokų, susijusių su darbo santykiais, pavėluotą mokėjimą įstatyme.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui nemokamų atostogų reglamentavimo principai iš esmės lieka tie patys.

Papildomai reglamentuojamas darbo dienos metu darbuotojui suteikiamas laisvas laikas asmeniniams poreikiams tenkinti – jis gali būti suteikiamas darbuotojo prašymu ir darbdavio sutikimu (naujojo Darbo kodekso 137 str. 3 d.).

Pateikiamas komentaras yra bendrojo informacinio pobūdžio ir negali būti laikomas individualia teisine konsultacija.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta