Atsako kontoros „Reikalavimas.lt“ teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Dėl valdžios institucijų neteisėtais veiksmais padarytos žalos (turtinės ir neturtinės) atlyginimo turite teisę pareikšti prašymą tiek teismo, tiek ne teismo tvarka.

Teismo tvarka toje pačioje administracinėje byloje dėl išlaidų atlyginimo suinteresuota šalis teismui pateikia prašymą raštu su išlaidų apskaičiavimu ir pagrindimu.

Prašymai dėl išlaidų atlyginimo, nepaduoti teismui iki bylos nagrinėjimo iš esmės pabaigos, turi būti paduoti teismui ne vėliau kaip per 14 dienų nuo sprendimo įsiteisėjimo.

Iki bylos nagrinėjimo iš esmės pabaigos administraciniame teisme pateiktus prašymus dėl išlaidų atlyginimo teismas išnagrinėja priimdamas galutinį sprendimą dėl administracinės bylos. Kitais atvejais prašymą dėl išlaidų atlyginimo teismas išnagrinėja paprastai rašytinio proceso tvarka priimdamas papildomą nutartį, kuri per 7 dienas nuo paskelbimo gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Pagal Administracinių bylų teisenos įstatymą, šalis, kurios naudai priimtas sprendimas, turi teisę reikalauti atlyginti tokias išlaidas: sumokėtą žyminį mokestį; kitas išlaidas dėl skundo (prašymo) surašymo ir padavimo; išlaidas, susijusias su bylos nagrinėjimu; transporto išlaidas; gyvenamosios patalpos nuomojimo teismo buvimo vietoje už laiką, kol vyko procesas, ir dienpinigių – 10 procentų patvirtinto taikomojo minimalaus gyvenimo lygio už kiekvieną proceso dieną – išlaidas.

Be to, turi teisę reikalauti atlyginti jai ir atstovavimo išlaidas. Tačiau, atstovavimo išlaidų atlyginimo klausimas sprendžiamas jau Civilinio proceso kodekso ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka.

Aleksandras Kovalevskis
Norėdamas, kad žala būtų atlyginta ne teismo tvarka, asmuo turi teisę kreiptis į Teisingumo ministeriją (TM) dėl žalos, atsiradusios dėl neteisėto nuteisimo, neteisėto kardomojo kalinimo (suėmimo), neteisėto sulaikymo, neteisėto procesinių prievartos priemonių pritaikymo, neteisėto administracinės nuobaudos – arešto paskyrimo, atlyginimo ne vėliau kaip per 3 metus nuo to laiko, kai jis sužinojo arba turėjo sužinoti, kad įstatymų nustatyta tvarka (teismo sprendimu ar kt.) patvirtinta, jog išvardinti valdžios institucijų veiksmai yra neteisėti.

TM ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo asmens prašymo atlyginti žalą ne teismo tvarka ir visų žalos dydžiui apskaičiuoti reikalingų dokumentų gavimo turi asmeniui pateikti motyvuotą rašytinį siūlymą dėl žalos atlyginimo (ne teismo tvarka atlyginamos turtinės žalos dydis negali viršyti 10 000 litų, o neturtinės žalos dydis negali viršyti 5000 litų) ir nustatyti protingą, bet ne ilgesnį negu 1 mėnesio terminą, per kurį asmuo gali atvykti į TM pasirašyti taikos sutartį, arba motyvuotą rašytinį atsisakymą atlyginti žalą ne teismo tvarka. Jei asmuo per nustatytą terminą neatvyksta pasirašyti taikos sutarties, laikoma, kad jis nesutiko su siūlomu žalos atlyginimu.

Asmeniui, kuris nesutiko su TM siūlymu dėl žalos atlyginimo ne teismo tvarka, atsisakė žalos atlyginimo ne teismo tvarka ar nustatytu laiku neatvyko pasirašyti taikos sutarties, išlieka teisę kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo Civilinio proceso kodekso (CPK) nustatyta tvarka.

Ne teismo tvarka neatlyginama žala asmeniui, dėl kurio teismas yra priėmęs sprendimą dėl žalos, atsiradusios dėl tų pačių neteisėtų veiksmų, arba patvirtinęs taikos sutartį (t. y. asmuo yra pasinaudojęs teismo tvarka), taip pat kuris baudžiamosios ar administracinės bylos metu save apkalbinėdamas ar kitaip kliudė nustatyti tiesą, slapstėsi ir taip prisidėjo prie žalos atsiradimo.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.