Į DELFI skaitytojo klausimą dėl galimybės kreiptis į teismą Lietuvoje prieš skolingą asmenį, kuris gyvena užsienyje, atsako advokatų kontoros Mecelienė, Čiurlys ir partneriai advokatė Agnė Mecelienė.

Pagal Lietuvos teisę ieškinys atsakovui, deklaravusiam išvykimą į užsienį, tačiau turinčiam turto Lietuvoje, gali būti pareikštas pagal jo turto buvimo vietą arba pagal paskutinę žinomą jo gyvenamąją vietą Lietuvoje. Kadangi nemaža dalis užsienyje gyvenančių lietuvių savo investicijas nukreipia į nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, atrodytų, kad varginančio ir brangaus bylinėjimosi Norvegijoje paskolos davėjas klausime aprašytos situacijos atveju gali išvengti.

Tačiau reikia turėti omenyje, kad Lietuvos teisė žino ir kitą taisyklę – jeigu yra galiojanti Lietuvos Respublikos tarptautinė sutartis, kurioje išspręsti teismingumo klausimai, pirmenybė yra teikiama taikomos tarptautinės sutarties nuostatoms, o ne Lietuvos vidaus teisės nustatytoms teismingumo taisyklėms.

Todėl, atsakant į klausimą, ar yra galimybė kreiptis į teismą dėl skolos priteisimo Lietuvoje, kai atsakovas nuolat gyvena Norvegijoje, visų pirma, svarbu nustatyti, ar yra tarptautinė sutartis tarp Lietuvos ir Norvegijos, kurioje būtų sureguliuoti teismingumo klausimai.

Lietuva yra Europos Bendrijose narė, todėl jai galioja Europos Bendrijos sudarytos tarptautinės sutartys. Norvegijai, kaip ir Europos Bendrijai, vadinasi, ir Lietuvai, nuo 2010-01-01 įsigaliojo 2007-10-30 Lugano konvencija dėl jurisdikcijos ir teismo sprendimų civilinėse ir komercinėse bylose pripažinimo ir vykdymo.

Remiantis šioje konvencijoje pateikta bendra teismingumo taisykle, Norvegijoje nuolat gyvenantiems asmenims, neatsižvelgiant į jų pilietybę, bylos turi būti keliamos Norvegijos teismuose.

Tačiau kaip ir kiekviena taisyklė, minėta Lugano konvencijos bendroji teismingumo taisyklė turi savo išimtis. Pavyzdžiui, konvencijos privalančioje laikytis valstybėje nuolat gyvenančiam asmeniui kitoje šios konvencijos privalančioje laikytis valstybėje gali būti iškelta byla dėl sutarties, jeigu toje valstybėje yra prievolės įvykdymo vieta.

Prievolės įvykdymo vieta, remiantis Europos Sąjungos Teisingumo teismo išaiškinimais, turi būti nustatoma pagal teismo, kuriame iškelta byla, valstybės normas, reglamentuojančias taikytiną teisę (kolizines normas). Atitinkamai, klausime pateiktos situacijos atveju, remdamasis Lugano konvencijoje įtvirtinta aukščiau minėta išimtimi, ieškovas galėtų kreiptis į teismą Lietuvoje.

Tokiu atveju, Lietuvos teismas pagal Lietuvos kolizines normas ir ieškovo pateiktus dokumentus nustatinėtų, kokia teisė yra taikytina šalių santykiams bei kur, remiantis taikytina teise, yra prievolės įvykdymo vieta, o tai nustatęs spręstų, ar jis turi jurisdikciją nagrinėti šalių ginčą.

Pagal kitą Lugano konvencijoje numatytą bendrosios teismingumo taisyklės išimtį jurisdikciją turi šios konvencijos privalančios laikytis valstybės teismas, į kurį atvyksta atsakovas. Tačiau ši taisyklė netaikoma, jeigu atsakovas atvyksta į teismą tik tam, kad užginčytų jurisdikciją.

Tai reiškia, jog ieškinys dėl skolos priteisimo iš asmens nuolat gyvenančio Norvegijoje remiantis ir šia išimtimi gali būti paduotas Lietuvos Respublikos teismui.

Tačiau, jeigu atsakovas neatvyks į teismą arba atvyks tam, kad paprieštarautų dėl Lietuvos teismo jurisdikcijos, ieškinys turėtų būti paliktas nenagrinėtu. Tokiu atveju ieškovui tektų atlyginti savo ir atsakovo bylinėjimosi išlaidas, kas reiškia, jog pinigus paskolinęs asmuo klausime pateiktos situacijos atveju rizikuotų kreipdamasis į Lietuvos teismą.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į advokatę Agnę Mecelienę el. paštu agne.meceliene@mclegal.lt arba kitais kontaktais nurodytais kontoros internetiniame puslapyje www.mclegal.lt pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.