Visus 8 metus vaiko tėvas visiškai nesirūpino ir nesidomėjo vaiku. Norėčiau vaikui suteikti savo mergautinę pavardę. Ar yra galimybė pakeisti vaiko pavardę be tėvo sutikimo? Kiek metų turi būti vaikui, kad su vieno iš tėvų sutikimu būtų galima pakeisti pavardę?

Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisės įmonės „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

Vaiko vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką nustato 2001 m. birželio 20 d. teisingumo ministro įsakymu Nr.111 patvirtintos Asmens vardo, pavardės, tautybės pakeitimo taisykės (2008 m. spalio 29 d. Nr. IR-415 redakcija) (Taisyklės).

Kaip numatyta Taisyklių 15 punkte, nepilnamečių vaikų pavardes keisti leidžiama, jeigu pavardes keičia abu tėvai arba vienas iš turimų tėvų. Kai pavardę keičia tik vienas iš tėvų, nepilnamečio vaiko pavardė keičiama, jei pateikiamas kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

Taisyklių 17 punkte įtvirtinta, kad jeigu vienas iš nepilnamečio vaiko tėvų santuokos nutraukimo metu pasilieka savo iki santuokos turėtą pavardę, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama, jei pateikiamas kito iš turimų tėvų rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas.

Agnė Razgūnienė
Be to, teisingumo ministro 2006 m. gegužės 19 įsakymu patvirtintų Civilinės metrikacijos taisyklių Nr. 1R-160 (Civilinės metrikacijos taisyklės) 103 punkte numatyta, kad civilinės būklės aktų įrašus papildo, ištaiso ir pakeičia, jeigu tai pakankamai pagrįsta ir tarp suinteresuotų asmenų nėra ginčo, jų gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos įstaiga.

Taigi, nepilnamečio vaiko pavardė be vaiko tėvo sutikimo negali būti pakeista, nepaisant to, kad tėvas vaiku nesirūpina, nelanko, neteikia išlaikymo. Todėl norėdama pakeisti sūnaus pavardę, bet kuriuo atveju turite gauti sūnaus tėvo sutikimą. Pažymėtina, kad Civilinės metrikacijos taisyklių 103 punkte numatyta, jog jeigu tarp suinteresuotų asmenų kyla ginčas, įrašų papildymo, ištaisymo ir pakeitimo klausimai sprendžiami teismine tvarka, todėl vaiko tėvui nepagrįstai atsisakius duoti sutikimą dėl sūnaus pavardės pakeitimo, turite teisę kreiptis į teismą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.