Į DELFI skaitytojo klausimą dėl kasmetinių atostogų suteikimo dalimis tvarkos atsako kontoros D LEGALS teisininkas Konstantinas Trišinas.

Kasmetinės atostogos – tai kalendorinėmis dienomis skaičiuojamas laikotarpis, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, paliekant darbo vietą (pareigas) ir mokant vidutinį darbo užmokestį. Lietuvos Respublikos darbo kodeksas (DK) nustato ne tik kasmetinių atostogų trukmę, darbo stažą įskaitomą jų trukmei apskaičiuoti ir kitas darbuotojo garantijas, bet taip pat kasmetinių atostogų suteikimo dalimis tvarką.

Pagrindinės normos apibrėžiančios darbuotojo teisę naudotis kasmetinėmis atostogomis dalimis yra pateiktos DK 172 straipsnyje.

Darbuotojas yra suteikta teisė, išreiškus pageidavimą darbdaviui, pasinaudoti sukauptomis kasmetinėmis atostogomis dalimis, tačiau minėtas DK straipsnis numato vieną ribojančią sąlygą – atostogų dalis negali būti trumpesnė kaip keturiolika kalendorinių dienų.

Kontoros D LEGALS teisininkas atkreipia dėmesį, kad DK 172 straipsnyje suformuluotas reikalavimas ne trumpesnei kaip 14 dienų atostogų daliai panaudoti yra taikomas tik vienai iš kasmetinių atostogų dalių, t. y. darbuotojas, norintis pasinaudoti sukauptomis kasmetinėmis atostogomis dalimis, privalo išnaudoti dalį atostogų ne mažesniu terminu, kaip 14 dienų, o likusias atostogas gali naudoti pagal savo pageidavimus.

DK 166 straipsnis nustato minimalią kasmetinių atostogų trukmę – 28 dienas. Jei darbuotojui yra suteiktos 28 kasmetinių atostogų dienos ir jis jas išnaudoti nori dalimis, galimi įvairūs jų išnaudojimo dalimis variantai, pvz.: 14+5+5+2+2 (pirma išnaudojama 14 kalendorinių dienų, o likusios 14 dienų išskaidomos mažesnėmis dalimis po 5 ir 2 atostogų dalis), 7+5+14+1+1 (išnaudojama 7 ir 5 atostogų dienos, tuomet 14 dienų ir likusios dvi dienos išskaidant jas po vieną), 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+4+14 (10 kasmetinių atostogų dienų išnaudojama jas skaidant po vieną, tuomet išnaudojamos 4 atostogų dienos ir, galiausiai, likusios 14 dienų) ir pan.

Taigi, svarbiausia, kad naudojantis kasmetinėmis atostogomis dalimis bent viena jų dalis būtų ne trumpesnė kaip 14 dienų. Galimi ir kitokie kasmetinių atostogų dalimis išnaudojimo variantai, kai išnaudoja ilgesnė nei 14 dienų atostogų dalis, pvz.: 7+21 (kasmetinės atostogos suskaidomos į dvi dalis – 7 ir 21 dienas), 4+1+23 (išnaudojamos 4 atostogų dienos, tuomet 1 ir likusios 23 dienos) ir pan.

Taip pat verta pastebėti tai, kad darbuotojui prašant suteikti kasmetines atostogas dalimis, neprivaloma į išnaudojamų dalių trukmę įtraukti savaitgalių. Tokia galimybė numatyta darbuotojui ir darbdaviui susitarus.

Darbuotojui palikta teisė rinktis kokias dienas ir kokios trukmės atostogas naudoti. Tačiau reikia paisyti anksčiau minėto DK 172 straipsnio 14 dienų kasmetinių atostogų termino ribojimo. Darbdavys negali nustatyti kitokios kasmetinių atostogų dalimis suteikimo tvarkos, kuri prieštarautų DK normoms, pvz.: kolektyvinėje sutartyje nustatyti darbuotojams pareigą naudoti kasmetinių atostogų dalis skaidant jas į dvi – po 14 kalendorinių dienų. Taip būtų pažeidžiamos darbuotojų teisės savo nuožiūra naudoti atostogas.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į kontorą D LEGALS el. paštu info@dlegals.eu arba tel. 8-5-2300885, pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.