Atliekant metinę inventorizaciją komisija siūlo juos įrašyti į apskaitą, tačiau darbuotojai su tuo nesutinka, nes tai jų asmeniniai daiktai. Ar gali darbdavys uždrausti darbo vietoje naudotis asmeniniais elektros prietaisais?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Darbdavio pareiga yra sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais. Darbdavys gali imtis visų prevencinių priemonių, skirtų nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų prevencijai.

Darbas įmonėje turi būti organizuojamas vadovaujantis darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų reikalavimais.

Darbdavys, vadovaudamasis darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimo principais, darbuotojų saugos ir sveikatos norminiais teisės aktais, technologinių procesų bei darbo priemonių techniniais dokumentais įvertina galimą riziką darbuotojų saugai ir sveikatai. Darbdavys taip pat nustato darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų laikymosi kontrolės tvarką įmonėje, tvirtindamas įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos nuostatus arba įmonės darbuotojų saugos specialistų pareigines instrukcijas, duodamas įpareigojimus padalinių vadovams įgyvendinti darbuotojų saugos ir sveikatos priemones ir kontroliuoti, kaip laikomasi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų.

Užtikrindamas įmonėje saugų darbą, darbdavys rengia įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos lokalinius norminius teisės aktus (darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijas, saugaus darbų atlikimo taisykles).

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad darbdavio įsakymu, potvarkiu ar kitu dokumentu patvirtinti įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos lokaliniai norminiai teisės aktai, darbuotojų saugos ir sveikatos norminiai teisės aktai yra privalomi darbuotojams, kurie su jais supažindinami pasirašytinai.

Darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų, darbų organizavimo ir vykdymo taisyklių, instrukcijų reikalavimų nesilaikymas yra traktuojamas kaip darbo drausmės pažeidimas, už kurį gali būti skiriamos drausminės nuobaudos.

Aleksandras Kovalevskis
Tačiau nederėtų pamiršti, jog darbdavio teisės darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimo srityje nėra absoliučios. Darbdavys privalo informuoti darbuotojus ir su jais konsultuotis visais darbuotojų saugos ir sveikatos būklės analizės, planavimo, priemonių organizavimo ir kontrolės klausimais.

Šiuo tikslu renkami darbuotojų atstovai ir steigiami darbuotojų saugos ir sveikatos komitetai. Be to, kiekvienas darbuotojas turi teisę reikalauti, kad darbdavys sudarytų saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas, įrengtų kolektyvinės ir asmenines apsaugos priemones, taip pat turi teisę pats tartis su padalinio vadovu, darbdaviui atstovaujančiu asmeniu dėl darbuotojų saugos ir sveikatos gerinimo.

Jeigu yra pavojus darbuotojų saugai ir sveikatai, darbuotojas turi teisę atsisakyti dirbti, o tais atvejais, kai darbdavys pažeidžia įstatymų nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą ar terminuotą darbo sutartį bei reikalauti atlyginti žalą, padarytą sveikatai dėl nesaugių darbo sąlygų.

Apibendrinant išdėstytą, reikia pažymėti, kad darbdavys turi teisę uždrausti darbuotojams darbo vietoje naudoti asmeninius nesaugius ir nepatikrintus elektroninius prietaisus savo draudimą pagrįsdamas darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais. Toks draudimas gali būti numatytas vidinėse įmonės darbuotojų saugos ir sveikatos taisyklėse ar instrukcijose, darbdavio įsakyme ar kitame įmones vidiniame norminiame įmonės teisės akte.

Žinoma, visi draudimai naudoti asmeninius daiktus turi būti proporcingi siekiamiems tikslams (saugos ir sveikatos darbovietėje užtikrinimui) bei nesuvaržyti darbuotojų teisių ir laisvių labiau nei tai būtina.

Darbdavys neturi pareigos įrodinėti, kad kiekvienas darbuotojo atsineštas asmeninis elektroninis prietaisas yra nesaugus ar neatitinkantis reikalavimų. Įgyvendindamas darbuotojų saugos ir sveikatos prevencijos priemones darbdavys turi teisę lokaliniuose įmonės teisės aktuose uždrausti darbuotojams naudoti nepatikrintus, galimai nesaugius ar neturinčius naudojimosi instrukcijos asmeninius elektroninius prietaisus, kadangi šie prietaisai gali sąlygoti didesnę gaisro, kitų nelaimingų atsitikimų darbe, darbuotojų susižalojimo ar susirgimo darbovietėje riziką.

Jei darbuotojui kyla klausimai dėl saugos ir sveikatos būklės darbo vietoje arba jis mano, kad darbdavys nepagrįstais draudimais pažeidžia jo teises, jis turi teisę kreiptis į darbuotojų atstovą saugai ir sveikatai, įmonės vadovą, kitą darbdaviui atstovaujantį asmenį ar Valstybinę darbo inspekciją.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.