Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisės įmonės „Verslo gurmanai“ direktorė Agnė Razgūnienė.

Valstybės tarnautojo darbo užmokestį, socialines ir kitas garantijas nustato Valstybės tarnybos įstatymas (VTĮ), taip pat Darbo kodeksas (DK).

Valstybės tarnybos įstatymo 35 straipsnio 2 dalyje yra įtvirtinta, kad valstybės tarnautojai turi teisę į šio Įstatymo nustatytas atostogas. Valstybės tarnautojai taip pat turi teisę į DK nustatytas nėštumo ir gimdymo atostogas, tėvystės atostogas, atostogas vaikui prižiūrėti, iki jam sueis treji metai, ir mokymosi atostogas.

DK 181 straipsnis numato tokią mokymosi atostogų suteikimo tvarką:

1. Darbuotojams suteikiamos mokymosi atostogos stojamiesiems egzaminams į aukštesniąsias ir aukštąsias mokyklas pasirengti ir laikyti po tris dienas kiekvienam egzaminui.

2. Darbuotojams, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokyklose ar nustatyta tvarka įregistruotose aukštesniosiose ir aukštosiose mokyklose, pagal šių mokyklų pažymas suteikiamos mokymosi atostogos:

1) eiliniams egzaminams pasirengti ir laikyti po tris dienas kiekvienam egzaminui;
2) įskaitoms pasirengti ir laikyti po dvi dienas kiekvienai įskaitai;
3) laboratoriniams darbams atlikti ir konsultavimuisi tiek dienų, kiek nustatyta mokymo planuose ir tvarkaraščiuose;
4) diplominiam (bakalauro, magistro) darbui baigti ir ginti trisdešimt kalendorinių dienų;
5) valstybiniams (baigiamiesiems) egzaminams pasirengti ir laikyti po šešias dienas kiekvienam egzaminui.

3. Į mokymosi atostogų laiką neįskaitomas kelionėje sugaištas laikas.

Agnė Razgūnienė
Taigi, darbdavys privalo išleisti darbuotoją mokymosi atostogų, nesvarbu, ar darbuotojas dirba įprastoje darbovietėje, ar valstybės tarnyboje. Tačiau atkreiptinas dėmesys į LR DK 210 straipsnį, numatantį mokymosi atostogų apmokėjimo sąlygas.

Kaip numatyta šiame straipsnyje, šio Kodekso 181 straipsnyje nurodytiems darbuotojams, kurie mokosi, laiko stojamuosius egzaminus į aukštesniąsias ir aukštąsias mokyklas turėdami įmonių siuntimus, už suteikiamas mokymosi atostogas šios įmonės moka ne mažesnį kaip vidutinį darbo užmokestį (DK 210 straipsnio 1 dalis).

Darbuotojams, kurie laiko stojamuosius egzaminus ar mokosi savo iniciatyva, mokėjimo už mokymosi laiką klausimas sprendžiamas kolektyvinėse sutartyse arba šalių susitarimu (LR DK 210 straipsnio 2 dalis).

Taigi, reikalauti iš darbdavio apmokėti už mokymosi laiką galite LR DK 210 straipsnio 1 dalyje numatytu atveju.

Jeigu mokymosi atostogos Jums yra reikalingos tam, kad galėtumėte pasiruošti stojamiesiems egzaminams ar mokslams Jūsų iniciatyva, reikalauti darbdavio apmokėti už mokymosi laiką galite tik tokiu atveju, jei tai numatyta kolektyvinėje sutartyje, Jūsų darbo sutartyje, arba jeigu dėl to atskirai sutariate su darbdaviu.

Kitais atvejais darbdavys apmokėti už darbuotojo mokymosi atostogas neprivalo.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.