Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Atsakant į pateiktą klausimą svarbu suprasti nuo kokio momento tarp darbuotojo ir darbdavio atsiranda individualūs darbo teisiniai santykiai, o tuo pačiu ir darbuotojo pavaldumas darbdaviui.

Įstatymas apibrėžia, kad darbuotojui ir darbdaviui sudarius darbo sutartį atsiranda tarpusavio teisė ir pareigos, kurios reglamentuotos darbo kodekse ir kituose juridinę galią turinčiuose dokumentuose.

Darbo sutartis yra darbuotojo ir darbdavio susitarimas, kuriuo darbuotojas įsipareigoja dirbti tam tikros profesijos, specialybės, kvalifikacijos darbą arba eiti tam tikras pareigas paklusdamas darbovietėje nustatytai darbo tvarkai, o darbdavys įsipareigoja suteikti darbuotojui sutartyje nustatytą darbą, mokėti darbuotojui sulygtą darbo užmokestį ir užtikrinti darbo sąlygas, nustatytas darbo įstatymuose, kituose norminiuose teisės aktuose, kolektyvinėje sutartyje ir šalių susitarimu.

Sudarydamas darbo sutartį, darbdavys privalo supažindinti priimamą dirbti asmenį su jo būsimo darbo sąlygomis, kolektyvine sutartimi, darbo tvarkos taisyklėmis, kitais darbovietėje galiojančiais aktais, reglamentuojančiais jo darbą.

Dažniausiai pareiga pavaduoti kitą darbuotoją jo atostogų metu būna įtvirtinta pareigybės nuostatuose, pareigybės aprašymuose arba kolektyvinėje sutartyje. Jei darbuotojas buvo supažindintas su nurodytais vidiniais teisės aktais, pastarieji darbuotojui yra privalomi ir darbuotojas turi pareigą pavaduoti kitą toje pačioje įmonėje ir pas tą patį darbdavį dirbantį darbuotoją jo atostogų metu.

Aleksandras Kovalevskis
Tačiau, jei darbdavys, išleidęs įsakymą, reikalauja pavaduoti kitoje įmonėje dirbantį darbuotoją jo atostogų metu ir atlikti to darbuotojo pareigas toje darbovietėje, tai toks reikalavimas negali būti laikomas privalomas ir vykdytinas.

Darbdavys neturi teisės reikalauti, kad darbuotojas atliktų darbą, nesulygtą darbo sutartimi, taip pat neturi teisės jokiais vidiniais dokumentais įpareigoti darbuotoją pavaduoti kitą trečiąjį asmenį, dirbantį pas kitą darbdavį. Situacijos nekeičia ir faktas, kad paskirtas pavaduojamas darbas atliekamas toje pačioje darbo vietoje (patalpose).

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.