Šiuo metu skelbiame bankrotą, tačiau jau buvo atėję pirkėjai, jeigu jie nusipirks butą, mes turėsime eiti į gatvę. Anot advokatės, jiems nusipirkus butą iš varžytinių, mes privalėsime iškart jį užleisti pirkėjui.

Prašau patarimo, ar mes turime kokių šansų išsaugoti butą? Šiuo metu jo kaina vos 30 tūkst. eurų, nors mes turėjome mokėti 300 tūkst. litų, o esame sumokėję beveik trečdalį šios sumos.

Prašau patarkite mums ką daryti, kur kreiptis, kad neatimtų paskutinio buto?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako UAB „Teisininkų biuras“ teisininkė Rita Rudnickaitė.

Nurodote, kad turite skolų ir šiuo metu skelbiate fizinio asmens bankroto bylą. Iš Jūsų pateiktos informacijos nėra aišku, ar bankroto byla Jums jau iškelta ar dar tik planuojate ją kelti. Nepaisant to, aišku, kad turite skolų, kurios yra perduotos antstoliams. Antstolis vykdo išieškojimą pagal Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodeksą (CPK), jame nurodoma, kad kreditoriaus reikalavimas gali būti tenkinamas iš asmeninio skolininko turto.

Jei butą pirkote imdama būsto paskolą, perkamą butą tikėtina įkeitėte. Taigi antstolis, vadovaudamasis CPK, stengiasi patenkinti kreditoriaus reikalavimą, išieškoti skolą, tai jis daro parduodamas įkeistą turtą.

Jums iškėlus bankroto bylą, antstolio veiksmai baigsis ir prasidės bankroto administratoriaus darbas. Fizinio asmens bankroto esmė sudaryti sąlygas atkurti sąžiningų fizinio asmens, ūkininko ir kito fizinio asmens, kuris verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, mokumą užtikrinant kreditorių reikalavimų tenkinimą šio įstatymo nustatyta tvarka siekiant teisingos skolininko ir jo kreditorių interesų pusiausvyros (Fizinių asmenų bankroto įstatymas (FABĮ)). Taigi tikslas aiškus – atkurti Jūsų mokumą ir atsiskaityti su kreditoriumi.

Rita Rudnickaitė
Svarbu pažymėti, kad prisiimdama kreditorinius įsipareigojimus, turėjote įvertinti savo finansines galimybes grąžinti skolą. Nepaisant to, kad butas, kuriame gyvenate, yra vienintelis Jūsų turtas, tai negali būti priežastis neatsiskaityti su kreditoriumi.

Lietuvos Respublikos Aukščiausiojo teismo praktikoje ne kartą pažymėta, kad negali būti atsisakyta tenkinti kreditoriaus interesų ir atsisakyta parduoti fizinio asmens turto vien dėl to, kad fizinis asmuo neturi kitos gyvenamosios vietos.

Norėdama išsaugoti Jums priklausantį turtą turėtumėte visiškai atsiskaityti su savo kreditoriumi.

Konsultacija yra bendro pobūdžio, tiksliau atsakyti galime tik asmeniškai, išsiaiškinę visą situaciją.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.