Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė

Antstolis turi teisę išskaityti iš skolininko pajamų prilygintų darbo užmokesčiui. Taip pat pagal CPK 736 straipsnio 3 punktą, išieškojimas iš kitų skolininko pajamų prilygintų darbo užmokesčiui taikomas ir išieškant iš skolininkui priklausančių mokinių, studentų stipendijų.

Tai reiškia, kad antstolis turi teisę išskaityti iš skolininko gaunamos Darbo biržos stipendijos. Tačiau kai skolininko pajamos (stipendija) nesiekia minimalios mėnesinės algos, antstolis gali išskaityti – 20 procentų arba išimtinais atvejais – 50 procentų skolininko pajamų (stipendijos).

Tarkim, išieškant išlaikymą periodinėmis išmokomis iš skolininko dėl žalos, padarytos suluošinimu ar kitokiu sveikatos sužalojimu, taip pat maitintojo gyvybės atėmimu ir žalos, padarytos nusikalstama veika, išskaitoma – iki 50 procentų pajamų, jeigu kitaip nenustatyta pačiame vykdomajame rašte arba ko kita nenustato įstatymai ar teismas.

Jeigu skolininkas turi kelis vykdomuosius dokumentus, antstolis gali ne daugiau kaip 50 procentų išskaityti, o visais kitais atvejais iš skolininko gai būti išskaitoma 20 procentų pajamų (stipendijos).

Praktika rodo, kad būna atveju, jog antstoliai išskaito visas mėnesines pajamas, neatsižvelgę į skolininko padėtį, tačiau reikia kreiptis į antstolį su prašymu, kad visų gaunamų mėnesinių pajamų neišskaitytų.

Ernesta Strankauskė
Konkrečiu atveju norint, kad antstolis visų mėnesinių pajamų neišskaitytų, skolininkas turi pateikti iš Darbo biržos pažymą, patvirtinančią, kad gauna stipendiją, bei banko išrašą, patvirtinantį, kad ji gaunama iš Darbo biržos.

Šiuos dokumentus pateikti antstoliui ir jis turės nustatyti skolininkui laisvai disponuojamą pinigų sumą, kurią jis galės naudotis savo nuožiūra.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.