Kad net 18 kartų (daugiausia dėl vagysčių) teista moteris jau seniai yra atlikusi bausmę ir įkalinimo įstaigoje laikoma neteisėtai, pastebėjo Laisvės atėmimo vietų ligoninės darbuotojai, kai kalinė dėl pablogėjusios sveikatos būklės buvo atvežta į ligoninę.

Patikrinę moters dokumentus ligoninės pareigūnai nustatė, kad kalinė į laisvę turėjo būti paleista prieš 3 mėnesius 25 dienas. Suteikę būtinąją pagalbą ligoninės prižiūrėtojai moterį iš karto paleido į laisvę.

Dėl neteisėto nuteistosios kalinimo Panevėžio pataisos namuose buvo pradėtas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad įvyko klaida skaičiuojant nuteistosios įkalinimo laiką. Šią klaidą padarė Įskaitos grupės vyresnioji specialistė Vilma Loginovienė, o jos pažymas tvirtinanti viršininkė Virginija Gimžauskienė neteisingai nurodytos bausmės pabaigos nepastebėjo net šešis kartus.

Klaida įsivėlė dėl to, kad įkalinimo įstaigos darbuotoja nuteistosios dokumentuose neteisingai įrašė bausmės pabaigos laiką – nors dar 2011 m. Šiaulių apylinkės teismo nuosprendžiu nuteistajai paskirtos bausmės buvo subendrintos su anksčiau priimtais nuosprendžiais, pataisos namų inspektorė jas dar kartą subendrino ir taip pratęsė nuteistosios kalinimo laikotarpį.

Dėl šios klaidos dalis pataisos namų darbuotojų buvo nubausti tarnybinėmis nuobaudomis, o V. Loginovienė ir ją kontroliuoti privalėjusi V. Gimžauskienė taip pat buvo patrauktos baudžiamojon atsakomybėn dėl netinkamo pareigų atlikimo. Anot prokurorų, kalinės bylą pataisos namų darbuotojai buvo peržiūrėjusios net šešis kartus ir visą laiką palikdavo tą pačią klaidą.

Kadangi V. Loginovienė kaltę pripažino, teismas ją atleido nuo baudžiamosios atsakomybės, tuo metu kaltės neprisiėmusi V. Gimžauskienė buvo teisiama, tačiau išteisinta. Toks nuosprendis nustebino prokurorus – juk jeigu V. Gimžauskienė tinkamai būtų atlikusi savo pareigas, klaida būtų laiku pastebėta ir nei nuteistoji moteris, nei valstybė nebūtų patyrusi ne tik materialinės, bet ir moralinės žalos.

Tuo metu V. Gimžauskienė teisme teisinosi, kad dirbo padidinto krūvio sąlygomis, pervargusi, nes neišnaudojo savo poilsio laiko. Nepamiršo ji nurodyti ir to, kad darbe buvo net septynis kartus skatinta, o klaidos taip pat nepastebėjo ir kiti kompetentingi asmenys.

„Ne kiekvienas valstybės tarnautojo tarnyboje padarytas priešingas teisei elgesys, juolab neatsargus, yra vertinamas tik kaip nusikalstama veika, kuri reikalauja baudžiamųjų represijų taikymo“, – V. Gimžauskienės išteisinimui pritarė ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), atmetęs Vilniaus apygardos prokuratūros kasacinį skundą. Juo buvo siekiama bylą grąžinti nagrinėti iš naujo, priimant apkaltinamąjį nuosprendį.

Pasak kasacinio teismo teisėjų, Panevėžio pataisos namų direktorius už šiurkštų tarnybos pažeidimą V. Gimžauskienei skyrė griežtą papeikimą, be to, dėl inspektorės padarytos klaidos valstybei buvo priteista žala – dėl neracionaliai panaudotų valstybės lėšų neteisėtai įkalinimo įstaigoje laikant bausmę atlikusią kalinę inspektorė turėjo sumokėti 151,69 Eur (dar tiek pat turėjo sumokėti V. Loginovienė).

„Dėl valstybės tarnautojos V. Gimžauskienės neatidumo tarnyboje sukelti neigiami padariniai įvertinti patraukus ją drausminėn ir civilinėn atsakomybėn“, – atmesdamas prokurorų skundą galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje nurodė LAT.

Teisingumo nesulaukė

Dėl to, kad neteisėtai beveik keturis mėnesius buvo įkalinta pataisos namuose, buvusi kalinė buvo iškėlusi valstybei bylą dėl žalos atlyginimo – prašė priteisti 100 tūkst. eurų. Tačiau bylos baigties ji nesulaukė – mirė.

Ši moteris Panevėžio pataisos namuose kalėjo daugybę kartų – teismas ją yra nuteisęs net aštuoniolika kartų. Beveik visi jos padaryti nusikaltimai yra susiję su vagystėmis, tačiau paskutinysis, dėl kurio ji buvo įkalinta Panevėžyje, susijęs su narkotikais.

Teismas yra nustatęs, kad moteris į Šiaulių tardymo izoliatorių savo įkalintai dukrai nusiuntė narkotikų – juos paslėpė sportinių batelių pade. Tiesa, siuntinį paštu moteris siuntė ne savo vardu, tačiau vis tiek buvo susekta – ant batų buvo rasti jos DNR pėdsakai, be to, vėliau buvo užfiksuoti jos pakalbiai telefonu, kur ji prisipažįsta išsiuntusi siuntinį.