Būtent neapgalvoti ir neatsakingi žodžiai, parašyti viename interneto portale prie straipsnio apie Rusiją, kauniečiui užtraukė baudžiamąją bylą. Kadangi jis pripažino savo kaltę ir sutiko su prokurorų pasiūlyta bauda, baudžiamasis procesas buvo baigtas teismui priimant baudžiamąjį įsakymą.

Už tai, kad viešai niekino, kurstė smurtauti ir fiziškai susidoroti su žmonių grupe dėl tautybės, Pauliui V. buvo skirta 4 MGL (150 eurų) bauda. Nuteistajam, kuris anksčiau nebuvo teistas, teismas skyrė švelnesnę bausmę nei prašė kaltinamąjį aktą surašęs prokuroras.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Paulius V. dar praėjusių metų liepą iš savo namuose esančio kompiuterio viename interneto portale perskaitė straipsnį, kaip Rusija per vieną naktį 2 km pasistūmėjo į Gruzijos teritoriją, ir parašė komentarą.

„Visom pastangom naikynt išsigimelius rusus!“ (kalba netaisyta) – rašė Igoriu pasivadinęs kaunietis.

Šis jo pasisakymas užkliuvo viešosios įstaigos Europos žmogaus teisių fondas teisininkui, kuris kreipėsi į policiją, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pareigūnai netrukus nustatė, kad IP adresas, iš kurio buvo parašytas komentaras, priklauso Pauliaus V. kompiuteriui.

Į apklausą policijoje iškviestas vyras net nebandė neigti, kad rašė komentarą.

„Naudodamasis internetiniu ryšiu naršydavau internete, skaitydavau įvairius portaluose publikuojamus straipsnius, į kuriuos kartais parašydavau komentarus, taip buvo ir perskaičius straipsnį apie Rusiją, – sakė Paulius V. – Perskaitęs straipsnį susinervinau dėl Rusijos ir rusų tautybės asmenų, nes jie visą laiką vykdo agresiją ne tik prieš Gruziją, bet ir prieš Lietuvą. Mane apėmė labai didelis pyktis, todė parašiau tokį komentarą. Parašiau spontaniškai, tuo metu nesusimasčiau, kad kurstau nesantaiką, niekinu bei kurstau smurtauti ir fiziškai susidoroti su rusų tautybės asmenimis.“

Kaunietis tikino, kad dėl savo parašytų žodžių labai gailisi. „Pasižadu ateityje daugiau tokių nusikalstamų veikų nedaryti“, - tyrėjams sakė jis.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.