Apie tai pokalbis su Nacionalinės teismų administracijos direktoriaus pavaduotoja, atliekančia direktoriaus funkcijas, Reda Moliene.

– Norint apklausti mažametį vaiką ir nustatyti bylai svarbias aplinkybes, reikia sukurti aplinką, kurioje vaikui nebūtų keliamas stresas. Ar yra Lietuvos teismuose vadinamųjų vaikų apklausų kambarių? Kokie specialūs reikalavimai jiems keliami?

– Vadinamieji vaiko apklausos kambariai yra įrengti Lietuvos teismuose. Šiuose kambariuose sukuriama neoficiali aplinka – patalpoje būna žaislų, vaikiškų knygų. Specialiai įrengtas kambarys padeda užtikrinti, kad apklausos metu vaikas nepatirtų papildomo streso, kurį galėtų kelti salėje esantys žmonės, oficiali teisėjų, advokatų ir prokurorų apranga, bylos dalyvių elgesys. Siekiama, kad vaikas jaustųsi laisvai bei saugiai ir galėtų duoti bylai svarbius parodymus.

Kambariuose įrengta vaizdo ir garso įranga, įrašanti, kas vyksta patalpoje. Vaizdo kamera yra nepastebima, todėl apklausiamas vaikas nėra trikdomas pašaliniais dirgikliais. Visi klausimai vaikui užduodami per psichologą, kuris juos suformuoja ir pateikia vaikui suprantama forma. Teisėjas ir kiti teismo posėdžio dalyviai stebi apklausą monitoriuje kitoje patalpoje. Pats vaikas tiesiogiai nemato posėdžio dalyvių – taip jam lengviau duoti parodymus, papasakoti, ką žino apie nusikaltimą. Izoliuojamas nuo aplinkinių įtakos vaikas gali labiau atsiverti, duoti išsamesnius ir tikslesnius paaiškinimus.

Reda Molienė
– Ką turėtų žinoti tėvai, kurių vaikams tenka vykti į teismus? Kaip paruošti vaiką apklausai?

– Ypatingai ruošti vaikų prieš atvykstant į teismą nereikėtų – teismas neturėtų būti vieta, į kurią dėl jos svarbos vaikas bijotų ateiti. Tėvai ar kiti asmenys, atstovaujantys vaiko interesams, vaikui turėtų pasakyti, kad jis atvykęs į teismą turės atsakyti į specialisto jam užduotus klausimus apie įvykį.

Kalbant apie pasiruošimą vaiko apklausai, pavyzdžiui, Skandinavijos šalys taiko specialias metodikas, kurių tikslas – užtikrinti, kad vaikas būtų kuo mažiau traumuojamas. Skandinavai akcentuoja, kad vaiko tėvai, artimieji ar globėjai turėtų stengtis prieš apklausą ir prieš einant į teismą nedaryti vaikui įtakos.

Prieš atvykstant į apklausą, vaikui ypač reikalingas tėvų dėmesys. Reikia stengtis, kad vaikas kuo mažiau galvotų apie pokalbį, nes kitu atveju parodymai gali būti šiek tiek iškreipti.

Svarbiausia padrąsinti, nuraminti vaiką, patikinti, kad jis bus apklausiamas specialistų, pažymėti tai, kad vaikas turi jaustis saugiai, nieko nebijoti ir kad jo teisės bus užtikrintos.

– Kartu su studentais organizuojate teismo posėdžių inscenizacijas, universitetų karjeros mugėse patys teisėjai, teisėjų padėjėjai jaunuoliams pasakoja apie savo darbą. Ar kinta vaikų suvokimas apie teismus, teisėjo kasdienybę?

– Pastebima, kad jaunų žmonių suvokimas apie teismų sistemą kinta į gerąją pusę. Vaikai daug daugiau domisi teismų darbu, teisėjų kasdienybe, savo teisėmis. Kvietimas atvykti į teismų organizuojamas atvirų durų dienas, pamatyti teismo gyvenimą iš arti plinta ne tik tarp vyresnių klasių moksleivių, studentų, bet ir pačių mažiausiųjų – pradinių klasių mokinių.

Paprastai vaikai domisi bylų nagrinėjimo teisme tvarka, ypač – kaip parenkamos bausmės nusikaltusiems asmenims. Taip pat klausia apie tai, kaip  galima tapti teisėju, ką bylos nagrinėjimo metu veikia prokuroras ir advokatas. Klausimų būna labai įvairių, priklausomai nuo teisme apsilankiusių vaikų amžiaus ir turimų žinių.

Pradinukams įdomiausia  teisme – teisėjų apranga, policijos pareigūnų vaidmuo, laikinojo sulaikymo patalpos, tuo tarpu vyresniųjų klasių moksleiviai, ypač tie, kurie jau yra turėję teisės pagrindų pamokų, labiau domisi teisėjo funkcijomis, bylų nagrinėjimo procesu, bylos dalyvių vaidmeniu procese ir panašiais dalykais. Vaikai paprastai su ypatingu susidomėjimu apžiūri vaiko apklausos kambarį ir užduoda nemažai klausimų, susijusių su jų teisėmis ir pareigomis teisme.

– Rudenį įvyko Nacionalinės teismų administracijos organizuoto moksleivių piešinių konkurso „Teismai gina žmones“ finalas. Papasakokite, kaip Lietuvos vaikai mato teismus ir teisingumą?

– Vykstant konkursui „Teismai gina žmones“, per keturis mėnesius sulaukėme daugiau kaip 200 vaikų iš įvairiausių Lietuvos miestų piešinių. Visus moksleivių darbus vienijo gėrio ir blogio kovos tematika, piešiniuose buvo vaizduojamas teisingumo simbolis – Temidė, teismų posėdžių salės, teisėjai ir įstatymus pažeidę asmenys.

Teismą vaikai įsivaizduoja labai įvairiai. Pavyzdžiui, pirmąją vietą konkurse laimėjusios Kretingos Pranciškonų gimnazijos mokinės Gabijos Grikštaitės piešinys sudomino ne tik sudėtinga technika, bet ir tematika:  pirmame piešinio plane pavaizduota Temidė, už jos – posėdžio dalyviai, o virš jų – besikaupiantys tamsūs debesys, bet aukščiau visko, šviesiame fone vaizduojamas Lietuvos herbas ir užrašas „Teisingumas“. Galime interpretuoti moksleivės mintį – teisingumas nugali.

Parengė Nacionalinė teismų administracija