„Drįsiu pasakyti, kad kadenciją baigianti Teisėjų taryba buvo veiksmingas įrankis, gebėjęs spręsti probleminius teismų veiklos klausimus. Vienas pagrindinių – teismų darbo efektyvumo didinimas. Šios kadencijos Teisėjų taryba kryptingai veikė siekdama nustatyti ilgų teisminių procesų priežastis ir dėjo visas pastangas jų šalinimui“, – sakė Teisėjų tarybos (TT) pirmininkas Gintaras Kryževičius.

„Naudodamasis proga drįstu visos teismų bendruomenės vardu padėkoti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui už konstruktyvų darbą rengiant ir tvirtinant Civilinio proceso kodekso pakeitimus. Vienai siekiamybei pasiteisinus atsirado naujas tikslas – baudžiamųjų bylų nagrinėjimo proceso supaprastinimas. Jau kuris laikas ta linkme dirba speciali Teisėjų tarybos sudaryta darbo grupė, kurios veiklos rezultatus vertins jau naujos sudėties Teisėjų taryba“, – kalbėdamas apie tolesnį darbą didinant teismų darbo efektyvumą pažymėjo pirmininkas.

G. Kryževičius pabrėžė, kad vien procesinių paprastinimų siekiant efektyvesnio teisingumo nepakanka.

„Įrankiais reikia mokėti naudotis, turi būti pačių teisėjų noras ir siekis priimti naujoves, jas taikyti savo darbe. Teismo posėdžių įrašai, elektroninės bylos, išvažiuojamieji posėdžiai kituose miestuose – tai mums perduodama Europos patirtis, kurią turime priimti ir naudotis ja. Teismo elektroninių paslaugų projektas „Elektroninės paslaugos teisingumo vykdymo procese“, kuriam pradėjus pilnai veikti nei vienas dokumentas neturėtų įgyti popierinio pavidalo, yra ateities inovacija, pakeisianti mūsų teismų sistemos veidą“, – teigė pirmininkas.

Kalbėdamas apie teisėjų darbo krūvius G. Kryževičius pažymėjo, kad Teisėjų taryba dirbo ir toliau dirbs siekdama panaikinti disproporcijas tarp tos pačios grandies teismų teisėjų. Pirmininkas taip pat pažymėjo, kad pastaruosius dvejus metus daug dėmesio Teisėjų taryba skyrė tarptautinio bendradarbiavimo plėtojimui.

„Europos teismų tarybų tinklo Generalinės Asamblėjos organizavimas Lietuvoje kardinaliai pakeitė mūsų kolegų užsienio šalyse požiūrį į Lietuvos teisėjus“, – pabrėžė pirmininkas.

Naujos sudėties Teisėjų taryba bus renkama vadovaujantis šią savaitę priimtomis Teismų įstatymo pataisomis. Pagal naują tvarką apygardų ir apylinkių teismai į Tarybą deleguos ne po tris, o po penkis narius. Tuo tarpu apygardų administracinius teismus atstovaus nebe trys, o vienas narys. Teisėjų tarybos narių skaičius padidės nuo 21 iki 23, pranešė Nacionalinė teismų administracija (NTA).