Tokia realybė paaiškėjo Generalinei prokuratūrai atlikus ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu – dėl sukčiavimo įtariamuoju patrauktas viešosios įstaigos „Argo Novis Gruop“ direktorius Sergejus Monašovas per tarpininkus sutiko sumokėti kyšį prokurorui už tai, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas.

Kad vienas prokuroras įtariamajam ne tik panaikintų įtarimus, bet ir nutrauktų bylą, tarpininkavo ir dabar jau generalinio prokuroro Dariaus Valio savo noru iš pareigų atleista Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Nijolė Bareikienė. Su ja draugiškus ryšius palaikęs buvęs pareigūnas kalbėjosi apie pinigus.

Kiek kainuoja ikiteisminio tyrimo nutraukimas, kai dėl sukčiavimo gresia net įkalinimas iki 8 metų? Pareigūnai išsiaiškino, kad suma nėra jau tokia ir įspūdinga – 6 tūkst. eurų (20 716 litų).

Būtent tokią sumą S. Monašovas buvo pasižadėjęs sumokėti buvusiam muitininkui Albertui Ivanauskui, kurio draugas Rišardas Zelenovas, dirbęs Valstybės kontrolėje, puikiai pažinojo prokurorę N. Bareikienę.

Bylose dėl sunkių nusikaltimų valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė savo draugui buvo pažadėjusi pasikalbėti su S. Monašovo bylą kontroliuojančiu prokuroru.

S. Monašovui buvo pareikšti įtarimai dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo – pradėti tyrimą paprašė Lietuvos edukologijos universiteto rektorius. Pareiškime jis nurodė, kad dar 2011 m. pasirašytame garantiniame rašte yra suklastotas parašas – garantija universitetas Grigiškių kredito unijai užtikrino, jog S. Monašovo vadovaujama viešoji įstaiga grąžins 426 tūkst. Lt kreditą.

Tyrimo metu S. Monašovui buvo pateikti įtarimai ir dėl svetimo turto pasisavinimo.

Per kratą S. Monašovo namuose buvo paimti ne tik kompiuteriai, bet ir 30 tūkst. Lt sumai Danijos demokratijos fondo prie Užsienio reikalų ministerijos pasirašytas vekselis. Įtariama, kad jis taip pat buvo suklastotas.

Ikiteisminį tyrimą dėl S. Monašovui inkriminuojamų nusikalstamų veikų atliko policija, o kontroliavo prokurorės N. Bareikienės kolega.

Pareigūnai išsiaiškino, kad į N. Bareikienę dėl pagalbos nutraukiant tyrimą kreipėsi R. Zelenovas – su juo prokurorė susitikinėjo ne tik prie prokuratūros, bet ir prie Vilniaus apygardos teismo. Prokurorė buvo slapta sekama, be to, jos kabinete buvo įmontuota pasiklausymo aparatūra – būtent garso įrašai atskleidė, kad N. Bareikienė savo bičiuliui R. Zelenovui žadėjo, jog pasikalbės su kolega dėl bylos nutraukimo.

Maža to, prokurorė R. Zelenovui pažadėjo, kad prokuroras gali S. Monašovui grąžinti per kratą paimtą vekselį ir kompiuterius, o vėliau – ir nutraukti bylą.

„Byla nesunki“, – vėliau šiuos savo kolegos žodžius R. Zelenovui citavo N. Bareikienė. Ji užtikrino, kad prokuroras bylą gali ir nutraukti.

Nijolė Bareikienė
Nežinia, kaip viskas būtų pasibaigę, bet tuo metu S. Monašovas neturėjo pinigų, todėl tarpininkams negalėjo sumokėti 6 tūkst. eurų. Verslininkas ne kartą žadėjo, kad pinigus perduos vėliau, o už tai, kad nesilaiko savo žodžio, sumokėjo 500 eu kompensaciją.

Toks S. Monašovo vėlavimas nepatiko ir R. Zelenovui, ir N. Bareikienei. Jie buvo sutarę, kad reikia S. Monašovą pagąsdinti – iškviesti į apklausą į prokuratūrą. „N. Bareikienė man sakė, kad jos kolega žadėjo šį prašymą įvykdyti – išsikviesti S. Monašovą į prokuratūrą“, – tyrėjams teigė R. Zelenovas.

Į prokuratūrą S. Monašovas buvo iškviestas, bet ne norint jį pagąsdinti, o pranešant, kad jis tapo įtariamuoju dėl prekybos poveikiu. Verslininkas pripažino jam pateiktus įtarimus ir neslėpė, kad ketino sumokėti 6 tūkst. eu kyšį už ikiteisminio tyrimo nutraukimą.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti R. Zelenovas ir A. Ivanauskas prisipažino, kad iš gautų 6 tūkst. eu ketino pasiimti ir po savo dalį – už tarpininkavimą kiekvienam turėjo atitekti po 500 eu.

Kad R. Zelenovas domėjosi vieno bičiulio byla, neslėpė ir N. Bareikienė, tiesa, ji tikino, kad šį tik išklausė, bet pas kolegą net nebuvo nuėjusi. Apie tai, kad norima nutraukti tyrimą, nieko nežinojo ir jį kontroliavęs prokuroras.

Ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu Generalinėje prokuratūroje dar atliekamas, tuo metu kaltę pripažinęs S. Monašovas sutiko su jam pateiktais kaltinimais ir prašė kuo greičiau baigti tyrimą. Prokurorai tokį prašymą patenkino – procesas baigtas baudžiamuoju įsakymu, teismas jį įpareigojo per dvejus metus sumokėti 333 MGL baudą (43 290 Lt arba 12 537 eu).