„Žmonių skundai dėl galiojusios tvarkos lėmė Civilinės metrikacijos taisyklių pokyčius. Teisingumo ministro įsakymu įtvirtinti pokyčiai leido atsisakyti nereikalingų apribojimų, greičiau priimti sprendimus. Be to, dabar daugiau reikalų, susijusių su duomenų keitimu ar dokumentų išdavimu civilinės metrikacijos įstaigose, galima susitvarkyti nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos. Iki šiol asmenys dėl to galėjo kreiptis tik į savo gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos skyrių. Dabar asmeniui, kuris yra deklaravęs gyvenamąją vietą Kaune, bet dirba Klaipėdoje, nebūtina važiuoti į Kauną – galima kreiptis į bet kurią civilinės metrikacijos įstaigą“, – pokyčius, palengvinusius vardo ar pavardės keitimo procedūrą, paaiškino teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

Nuo šiol trumpiau trunka pavardės keitimo procedūra tais atvejais, kai asmuo nori susigrąžinti ankstesnę pavardę, turėti bendrą su sutuoktiniu pavardę, šeiminės formos nenurodančią pavardę ar vietoj nelietuviškos sugramatintos pavardės formos sugramatintą (arba atvirkščiai), prie savo pavardės prijungti sutuoktinio pavardę. Šiais atvejais teisė savarankiškai spręsti pavardžių keitimo klausimus palikta tik civilinės metrikacijos skyriams. Kitais atvejais asmenų, norinčių pasikeisti savo vardą ar pavardę, tokio noro pagrįstumą turi įvertinti Teisingumo ministerija, sulaukdavusi apie 1,5 tūkst. tokių prašymų per metus.

Anksčiau galiojusi tvarka numatė, kad, tarkim, mamai pakeitus pavardę atitinkamai privalėjo būti pakeistas ir nepilnamečio vaiko gimimo liudijimas, nurodant jame naująjį mamos asmenvardį. Dabar asmenys gali pasirinkti, ar jie pageidauja, kad keičiant jų pavardę būtų keičiami ir įrašai jų vaikų gimimo liudijimuose.

Be to, įtvirtinta galimybė tėvams pakeisti nepilnamečio vaiko vardą. Tai daryti bus galima tik tuo atveju, jei vaiko vardo keitimas neprieštaraus vaiko interesams. Šis pokytis padės išspręsti problemas, kai tėvams ar jų vaikams iškyla nepatogumų dėl netinkamai parinkto vaiko vardo ir šis dėl to patiria patyčias, neigiamai veikiama jo psichinė raida ir pan.

Dievulis nori būti Davuliu

Savo vardais ar pavardėmis nepatenkintų ar norinčių juos keisti dėl kokių nors kitų priežasčių žmonių būdavo visais laikais. Pasikeisti vardą ar pavardę gali kiekvienas, sulaukęs 18 metų.

Vardas gali būti keičiamas, jeigu pasirinktas vardas atitinka asmens lytį, neprieštarauja gerai moralei ir Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai, kitu vardu, kai turimas negražiai skamba ar sunku jį ištarti, kai asmuo nori dvigubą vardą pakeisti į vieną iš jų arba atvirkščiai ar pageidauja, kad jo vardas būtų rašomas pagal tarimą (t. y. su lietuviškomis galūnėmis) ir nesugramatintas (t. y. be lietuviškų galūnių) arba atvirkščiai.

Pavardė keičiama, kai norima turėti tėvų, senelių, prosenelių ar kitų protėvių, patėvio (pamotės) ar buvusio globėjo (rūpintojo) pavardę, kai asmuo pasikeitė pavardę užsienio valstybėje, turi pavardės formą, neatitinkančią jo lyties, ar pavardę, kuri žemina jo orumą ar yra nepatogi vartoti, kai norima susitrumpinti pavardę, jeigu ta pavardė tradicinėje vartosenoje turi trumpesnį nepriesaginį variantą, kai asmuo dalyvauja liudytojų apsaugos programoje.

Vilniaus civilinės metrikacijos skyrius per ilgus savo darbo dešimtmečius mena įvairiausių situacijų, paskatinusių piliečius keisti savo vardus ar pavardes.

Antai į kabinetą užsukęs apie 30 metų vaikinas aiškino, kad jam kyla nepatogumų dėl savo vardo Alvyras. Iš jo neretai pasityčioja, jam prikaišioja moterišką vardą. Kad būtų ramiau, jis nutarė pasirinkti kitą vardą.

Kad vardas negražiai skamba ar sunku jį ištarti, skundėsi ir Varvara, Tilda, Aurora. Savo vardu nebuvo patenkintas ir Spartakas, nutaręs „persikrikštyti“ į Tadą.

Būta nemažai piliečių, kurie atėję skųsdavosi, kad jų dokumentuose įrašyti, pasak jų, „neteisingi“ vardai. Antai viena mergina skundėsi, kad ji yra Elena, o kažkas kažkada jos pase įrašė vardą Jelena. Lygiai taip pat Antonas panoro tapti Antanu, Irina – Irena, o Alvyra – Elvyra. Ne retenybė, kai vardai būna lietuvinami, pavyzdžiui, Andrejus ar Andžejus tampa Andriumi, Vladimiras – Vladu, Ivanas – Jonu, Piotras – Petru ir pan.

Nemažai žmonių linkę vadintis dviem vardais. Dažniausiai vienas iš jų būna įrašytas pase, o kitas – krikšto vardas.

Pavardės neretai keičiamos, kai išsiskyrusios moterys nori susigrąžinti mergautines pavardes ar vedę vyrai yra labiau linkę priimti žmonos pavardę arba jos – nemalonios savininkui. Velioniui labiau patinka būti Vilioniu, o Dievuliui – Davuliu. O štai garsus dainininkas Igoris Kurdiukovas kažkada panoro oficialiai pasivadinti savo kūrybiniu pseudonimu Kofas ir taip tapo Igoriu Kofu.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji inspektorė Dalia Sivickienė sako, kad pavardžių ir vardų keitimo taisyklės neretai yra keičiamos, tobulinamos. Pavyzdžiui, pagal dabar galiojančias taisykles, pilietis, įsigeidęs pasivadinti savo kūrybiniu pseudonimu, jo oficialiai įteisinti nebegali. 2003 metais, kai Valstybinė lietuvių kalbos komisija išaiškino, jog moterys, norinčios tokios pavardės formos, kuri nenurodo šeiminės padėties, gali pasirinkti vyro pavardės formą ne su galūne -ienė, o -ė, kai kurios moterys suskato vadintis Zvonkėmis, Gudonėmis ar Lebedėmis, tačiau, pasak D. Sivickienės, tokie pavardžių keitimo atvejai nėra masiniai.

Prašymų dėl vardo ar pavardės pakeitimo Vilniaus civilinės metrikacijos skyrius per metus sulaukia maždaug 600. Piliečiai, norintys pasikeisti vardą ar pavardę, civilinės metrikacijos įstaigai turi pateikti nustatytos formos prašymą, taip pat galiojantį pasą ir civilinės būklės aktų įrašų, kuriuose bus keičiamas vardas ar pavardė, liudijimų originalus bei dokumentus, pagrindžiančius pareiškėjo prašymą keisti vardą ar pavardę.

Už vardo ar pavardės keitimo procedūrą reikia sumokėti valstybės nustatyto dydžio rinkliavą – 42 Lt. Pakeitus vardą ar pavardę atitinkamai pakeičiami pasas ir kiti dokumentai.
Prašymas pakeisti vardą ar pavardę paprastai išnagrinėjamas per du mėnesius nuo prašymo pateikimo.

Kad ateityje vaikams netektų minti civilinės metrikacijos įstaigos slenksčių su prašymais pakeisti vardą ar pavardę, matyt, tėvai turėtų rimtai pamąstyti, ar savo atžalai suteikia vardą, kuris ateityje nekels jai problemų.