„Nepritariu jo politinėms pažiūroms, man nepatinka, kad V. Tomaševskis iš Vilniaus bando padaryti Lenkiją“, – policijos tyrėjams pareiškė 23 metų vilnietis Jaroslavas Malinovskis.

Anksčiau du kartus teistas J. Malinovskis ir iki šiol reikalų su teisėsauga neturėjęs metais vyresnis jo bičiulis Nerijus Janulevičius buvo nuteisti dėl kapo ir viešosios pagarbos vietos dėl nacionalinių motyvų išniekinimo.

Už tai jiems teismas skyrė po 8 mėnesių viešųjų darbų bausmę, įpareigojant neatlygintinai dirbti po 30 val. per mėnesį visuomenės labui. Kadangi J. Malinovskis nusikaltimą padarė neišnykus kitam teistumui, jam bausmė buvo subendrinta su kitu nuosprendžiu paskirtu verdiktu – vyrui skirta vienerių metų dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu J. Malinovskis turės nemokamai išdirbti 60 val. sveikatos priežiūros, globos ar rūpybos ar kitose įstaigose.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2012 m. lapkričio mėnesį J. Malinovskis ir N. Janulevičius Rasų kapinėse, ant sienos prie J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo paminklo pakabino audeklą, ant kurio markeriu užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“.

Be to, jie prie kapo padėjo kartoninę dėžę, ant kurios užrašė užrašus: „TNT“, „Atsargiai –bomba“, „Lenkai mirs“ ir „Kvieskit mentus“.

Šiuo nusikaltimu buvo įtariami ir dar trys jaunuoliai, tačiau jų atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nors per kratą namuose pareigūnai ir rado įvairių daiktų, ant kurių buvo skinheadų ženklai, užrašai „Skin“ ir „Lietuva lietuviams“, taip pat nacių vado Adolfo Hitlerio knyga. Be to, pas juos kompiuteriuose buvo aptikti tarpusavio susirašinėjimai, kuriuose buvo reiškiama neapykanta europarlamentarui V. Tomaševskiui ir jo vykdomai politikai Lietuvoje, įvairūs vaizdo įrašai bei grafiniai vaizdai su nacistine simbolika.

Išlindo senos nuoskaudos: iš manęs tyčiojosi lenkai

Kodėl buvo išniekintas J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapas, geriausiai atskleidė J. Malinovskio pasakojimas policijos pareigūnams. Tiesa, tyrimo pradžioje sulaikytas ir net į areštinę uždarytas vyras kaltu neprisipažino, tačiau vėliau nutarė pasakyti, kodėl ėmė maištauti prieš lenkų tautybės žmones.

J. Malinovskis pabrėžė, kad pats yra Lietuvos lenkas, tačiau ne toks, kaip kiti: „Dar mokydamasis mokykloje gerbiau Lietuvą, savo šalį, dėl to manęs labai nemėgo lenkų moksleiviai, nes būdamas lenku palaikiau lietuvius. Mokykloje lenkai visą laiką pyko ant lietuvių, mane kelis kartus buvo sumušę, tyčiojosi, todėl nutariau ir aš pajuokauti.“

Vyras pasakojo, kad namuose ant paklodės užrašė V. Tomaševskiui skirtus žodžius, o ant dėžių prirašė įvairių užrašų – taip norėjo atkreipti žiniasklaidos dėmesį bei viešai išreikšti savo nuomonę. Tačiau, kaip pažymėjo jis, jokio nusistatymo prieš tarpukario Lenkijos maršalą, vadovavusį Vilniaus krašto okupacijai, neturėjo ir apie tai net negalvojo.

„Dabar suprantu, kad vaikiškai pasielgiau, kai tą paklodę pakabinau ant paminklo, – sakė J. Malinovskis. – Taip greičiausiai pasielgiau iš pykčio, matyt, išlindo senos nuoskaudos dėl mokykloje patirtų patyčių.“

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras taip pat patikino, kad pyksta ne ant visų lenkų tautybės žmonių – jam nepatinka tik tie, kurie mėgsta viešai reikštis.

Nepatinka, kad iš Vilniaus bando padaryti Lenkiją

„Nemgėstu V. Tomaševskio ir jo partijos, nepritariu jo politinėms pažiūroms, norėjau jį tik pagąsdinti, – sakė J. Malinovskis. – Kai kurie mano draugai iš dalies palaiko tokias mano pažiūras, bet mes savo nuomonę dažniausiai išreiškiame tik internete.“

Jis taip pat patikino, kad neapykantos lenkams nejaučia, tačiau jam nepatinka į Vilniaus gatves išeinantys lenkų nacionalistai.

Paklaustas, kodėl savo nuomonę nutarė išreikšti būtent prie J. Pilsudskio paminklo, J. Malinovskis sakė: „Pats esu lenkas, norėjau, kad tai sužinotų V. Tomaševskis, man nepatinka, kad jis iš Vilniaus bando padaryti Lenkiją. Norėjau jį tik pagąsdinti.”

J. Malinovskis neslėpė, kad naktį prie J. Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo su draugu ėjo ant galvos užsimaukšlinę kaukes – buvo ne tik šalta, bet ir nenorėjo, kad būtų atpažinti.

„Su Nerijumi (Janulevičiumi – aut. past.) esame Lietuvos patriotai, nepriklausome jokiai grupuotei, esame futbolo fanatai, Nerijui irgi nepatinka lenkai, – policijoje neslėpė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras. – Lenkų tautybės žmonėms nieko blogo nelinkiu, pats esu lenkas, šiandien suprantu, kad tuos žodžius apie lenkus parašiau neapgalvotai, o J. Pilsudskio kapo išniekinti nenorėjau, veiksmai buvo nukreipti daugiau pieš V. Tomaševskį.”

Kaltę dėl kapo ir viešosios pagarbos vietos išniekinimo pripažino ir N. Janulevičius. Tuo metu kiti anksčiau buvę įtariamieji kategoriškai kratėsi įtarimų ir neigė, kad yra susiję su vandališku aktu, nors J. Malinovskis ir nurodė, jog šie buvo davę pinigų dažams. Vis gi, įrodymų, patvirtinančių, kad jie prisidėjo prie viešosios pagarbos vietos išniekinimo, tyrimo metu nebuvo surinkta.

V. Tomaševskis: beprasmiška tai vertinti

Ikiteisminio tyrimo metu policijos pareigūnai apklausė ir europarlamentarą V. Tomaševskį, kuris apie vandališką išpuolį sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Į tai niekaip nereagavau, nes tai – ne pirmas ir, atrodo, ne paskutinis kartas, – tyrėjams sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas. – Eitynės su šūkiais „Lietuva lietuviams“ vyksta nuolat pagrindinėje Vilniaus gatvėje – Gedimino prospekte, ir jokios valdžios reakcijos į tai nėra.“

V. Tomaševskis nesiryžo vertinti žodžių, kurie buvo parašyti ant audeklo ir pakabinti ant paminklo.

„Beprasmiška vertinti, nes Lietuvos teismas nustatė, kad manifestuoti su šūkiais „Lietuva lietuviams“ yra normalu“, – sakė politikas.