"Mano giliu įsitikinimu, visuomenė iš dalies nepasitiki teismais ir laiko teismus sau svetimais vien dėl to, kad mes patys neparodome savo žmogiškosios pusės. Uždavinys paprastas - parodyti, kad teisėjai yra "padaryti" iš paprastų žmonių", - ketvirtadienį Seimo tribūnoje sakė kandidatė į šias pareigas.

Jos nuomone, nepakanka teismų sprendimus visuomenei pateikti tik per spaudos atstovą. "Siūlysiu kolegoms patiems komentuoti savo priimtus sprendimus, kad visuomenė galėtų juos išgirsti iš teisėjų", - prisistatydama parlamentarams sakė S. Rudėnaitė.

Jeigu būtų paskirta, ji žadėjo siūlyti reguliariai rengti trumpas spaudos konferencijas, apskritojo stalo diskusijas tiek su visuomenės nariais, tiek su profesionaliais teisininkais.

Jos nuomone, reikėtų parodyti, kad "teisėjai nėra svetimkūnis visuomenėje", kad teismai nėra atskira nuo visuomenės dalis.

S. Rudėnaitė taip pat pažymėjo, kad AT Civilinių bylų skyriaus pirmininkas nėra teisėjų vadovas. "Jis nėra teisėjų viršininkas ir neturi absoliučiai jokių galimybių daugiau paveikti teisingumą konkrečiose bylose negu kiekvienas kitas teisėjas", - teigė S. Rudėnaitė.

Ji akcentavo teismų priimamų sprendimų, nutarčių teisinę kokybę. Pretendentė į AT Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigas taip pat kalbėjo apie būtinybę kelti teisėjų kvalifikaciją.

S. Rudėnaitė teisėjos karjerą pradėjo Utenos rajono apylinkės teisme, vėliau dirbo įvairių grandžių teismuose. Nuo 2008 m. ji dirba Aukščiausiojo Teismo teisėja.

Toliau S. Rudėnaitės kandidatūrą svarstys Seimo komitetai ir frakcijos.

Ketvirtadienį Seimui taip pat buvo pateiktas nutarimo projektas, kuriame, atsižvelgiant į Prezidentės dekretą, siūloma atleisti Janiną Stripeikienę iš Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų pasibaigus paskyrimo į šias pareigas terminui.