M. Goppeno baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad gydytojas vienai neščiajai nutraukė 15 savaičių nėštumą – už neteisėtai atliktą abortą jam skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė. Jos metu gydytojui, kuris jau yra nutraukęs veiklą, nurodyta namuose būti nuo 23 iki 5 val.

Dėl neteisėtai atlikto aborto medikas buvo nuteistas ir beveik prieš penkerius metus, kai kitai merginai taip pat neteisėtai atliko abortą – tąkart jos gyvybę teko gelbėti Kauno klinikų medikams.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad abortą M. Goppenas atliko dar 2011 m. lapkričio mėnesį, savo vadovaujamoje sveikatos priežiūros įstaigoje. Gydytojas turėjo licenciją teikti antrinio lygio ambulatorinės akušerijos ir ginekologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau neturėjo teisės daryti aborto operacijų.

Atsakomybę dėl pateiktų kaltinimų medikas pripažino, neneigė, kad nėščiajai galėjo atlikti abortą, tačiau apie aplinkybes ne ką galėjo papasakoti – esą yra praėję daug laiko. Bet, sakė M. Goppenas, jeigu mergina sako, kad buvo atliktas abortas, reiškia taip ir buvo.

Apie neteisėtai nutrauktą nėštumą daugiau aplinkybių pareigūnams pateikė nukentėjusiaja pripažinta moteris. Tiesa, gydytojui ji neturėjo jokių pretenzijų – priešingai, dėkojo, kad jis vienintelis sutiko jai atsikratyti kūdikio.

Kaunietė pasakojo, kad vieną lapkričio dieną pasidarė nėštumo testą, kuris parodė, jog ji laukiasi – jau kitą dieną ji nuvyko į Dainavos polikliniką, čia gydytoja taip pat jai nurodė, kad ji yra nėščia, buvo nustatytas 15-16 savaičių nėštumas.

„Tuo metu gyvenau viena, nenorėjau turėti vaikų, todė iškart nusprendžiau, kad nenoriu gimdyti – poliklinikoje paklausiau, kas gali padaryti abortą, – sakė ji. – Bet čia man paaiškino, kad aborto operacijas galima daryti iki 12 nėštumo savaičių ir mano atveju abortas būtų nusikalstamas, o taip pat tokiais dalykais poliklinikoje niekas neužsiima, juolab, kad mano gyvybei ir sveikatai negrėsė joks pavojus.“

Jauna moteris tikino, kad tuo metu buvo labai pasimetusi bei šoke, todėl ėmė ieškoti gydytojo, kuris sutiktų jai padaryti abortą. Dėl to ji kreipėsi į „Vaiko ir motinos kliniką", bet ir čia sulaukė atsakymo, kad tokio laiko nėštumo nutraukimo operacijų niekas nedaro.

„Apie tai, kad laukiuosi ir noriu pasidaryti abortą, niekas iš mano artimųjų nežinojo, nesakiau nei mamai, nei seseriai“, – sakė ji. Tiesa, gerokai vėliau moteris prasitarė savo sutuoktiniui, kuris šią informaciją prieš ją panaudojo dar vėliau, kai vyko skyrybų procesas. Taip apie neteisėtai atliktą operaciją sužinojo ir policija.

Apie gydytoją, kuris neteisėtai gali atlikti nėštumo nutraukimo operaciją, kaunietė sužinojo iš vienos bendradarbės – iš karto jam paskambino ir susitarė dėl susitikimo. M. Goppenas nėščiąją sutiko priimti iš karto – liepė nedelsti ir kuo skubiau atvažiuoti į jo kliniką.

„Nuvažiavau tą patį vakarą, jis mane apžiūrėjo ant ginekologinės kėdės, taip pat atliko ultragarsinį tyrimą, – sakė moteris. – Tada gydytojas pasakė, kad abortą reikia atlikti kuo greičiau ir paklausė, ar rytoj galiu atvykti operacijai. Sutikau. Ir paklausiau, kiek tai kainuos – jis pasakė, kad 700 eurų (2,5 tūkst. litų). Kodėl tokia pakankamai didelė suma, neklausiau, nes neturėjau kito pasirinkimo – jis vienintelis sutiko man pagelbėti.“

Moteris nebuvo turtinga, todėl sutarė, kad gydytojui sumokės 500 Lt (beveik 150 Eur), o likusią sumą atiduos vėliau.

Pasak jos, kitą dieną buvo atlikta operacija, ji visą parą praleido klinikos patalpose.

„Per visą tą parą gydytojas beveik kas valandą ateidavo pažiūrėti, kaip jaučiuosi, rūpinosi kaip įmanydamas, – sakė kaunietė. – O jau kitos dienos vakare, įsitikinęs, kad viskas gerai, mane išleido į namus. Tiksliau jis pats savo automobiliu mane parvežė. Važiuojant jis aiškino, kad turi žinoti, kur gyvenu – jei kažkas negero pradėtų darytis, jis pats atvažiuotų ir mane parsivežtų į savo kliniką. Taip pat gydytojas pasakojo, kad daug pacienčių nesilaiko jo nurodymų, todėl prasideda komplikacijos.“

Moters teigimu, komplikacijų nekilo, tačiau gydytojas vis tiek maždaug savaitę kas vakarą skambindavo telefonu ir domėdavosi sveikatos būkle.

„Kai buvo atlikta aborto operacija, po kelių dienų, nieko nedelsdama nuėjau į paštą ir paėmiau greitąjį kreditą, pinigus atidaviau gydytojui – jis juos paėmė ir eilinį kartą paklausė, kaip jaučiuosi“, – sakė ji.

Moteris pareigūnams pažymėjo, kad gydytojui neturi jokių pretenzijų, nes šis labai ja rūpinosi, vienintelis pagelbėjo.

Pretenzijų gydytojui neturėjo ir kita mergina, kuriai po neteisėto aborto operacijos kilo komplikacijos ir ji iš namų buvo išvežta į Kauno klinikas. Dėl to, anot nukentėjusiosios, medikas labai supyko, net buvo atvykęs į ligoninę. Čia jis sutiko sugrąžinti pinigus, kuriuos moteris buvo sumokėjusi už operaciją.