Tai bus pirmas kartas, kai SOP eskadronas "Aitvaras" suformuojamas su kitos šalies kariais. Jungtiniam eskadronui vadovaus Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų karininkas, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pasak KAM, jungtinį SOP eskadroną į misiją Afganistane siųsti nuspręsta šių metų rugpjūtį Lietuvos ir Latvijos kariuomenių vadams pasirašius dvišalį supratimo memorandumą dėl Latvijos specialiųjų operacijų karių dalyvavimo Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono "Aitvaras" sudėtyje.

"Su kaimynine Latvija gynybos srityje bendradarbiaujame nuo 1991-ųjų - dalyvaujame bendrose pratybose, kariniuose projektuose, o nuo šiol mūsų bendradarbiavimo ir ilgametės draugystės rezultatus galėsime įvertinti kovinėmis sąlygomis", - pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

"Džiaugiuosi, kad specialių operacijų pajėgumus kuriame kartu su savo kaimynais lietuviais, kurie pripažįsta mūsų karių profesionalumą, sugebėjimus ir ryžtą. Šis bendradarbiavimas prisidės prie dar didesnio Baltijos šalių karinių pajėgų integravimo", - sakė Latvijos kariuomenės vadas generolas majoras Raimondas Graube.

A.Pociaus teigimu, šis susitarimas yra konkretus Baltijos šalių bendradarbiavimo gynybos srityje pavyzdys ir pasitikėjimo įrodymas.

NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistano pietuose Lietuvos kariai dalyvauja jau ketverius metus. Už savo profesionalumą eskadrono "Aitvaras" kariai yra pelnę sąjungininkų ir NATO operacijos Afganistane vadovybės pripažinimą.

Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų kariai misijoje Afganistane dalyvauja nuo 2002 metų. Misijos metu kariai teikia karinę paramą Afganistano vietinių pajėgų kariams, rengia seminarus ir karinius mokymus Afganistano nacionalinei policijai, vykdo kitas užduotis.