Nacionalinėje teismų administracijoje pirmą kartą surengtoje tokio pobūdžio viešoje diskusijoje intensyviai analizuotas klausimas: kodėl taip nutinka, kad puikias charakteristikas pateikiantiems kandidatams tenka nusivilti, išgirdus neigiamą komisijos atsakymą. Komisijos nariai atskleidė, jog pavyzdinė charakteristika ‒ yra įprastas kiekvieno kandidato teikiamas dokumentas. 

„Turiu apgailestauti, tačiau charakteristikos yra labai vienodos. Skaitant jas sunku suvokti kuo jūs skiriatės vienas nuo kito, parašomi patys geriausi žodžiai, patys įdomiausi apibūdinimai. Todėl jūs tampate pakankamai lygūs pagal šiuos kriterijus. Noriu pasakyti, jog susitikimas su jumis, pokalbio procesas mums yra labai svarbus“, ‒ kalbėjo komisijos pirmininkas, psichoterapeutas doc. Eugenijus Laurinaitis.

Kiti, diskusijoje dalyvavę, komisijos nariai: Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėja Sigita Rudėnaitė, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėja Laimė Baltrūnaitė bei žurnalistas Aurimas Perednis sutinka, kad vien tik geras savęs charakterizavimas nepadeda atskleisti asmenybės, gyvenimo patirties, įtikinamos motyvacijos, kodėl siekiama teisėjo pareigų. Todėl priimant galutinį sprendimą, atrankos metu vykstantis komisijos ir kandidato pokalbis lemia itin daug. 

„Mes apie žmogų galime spręsti ne tik pagal informaciją, kurią mes gauname. Informaciją suteikia ir neverbalinis bendravimas, sugebėjimas pajusti ir įsijausti vienam į kitą, atskleisti asmenybę. Tai ‒ informacija, kurios komisijos nariai nei už ką nepraleidžia“, ‒ pabrėžė E. Laurinaitis.

Komisijos nariai teikė naudingus patarimus, ragindami pamiršti kuklumą, tvirtai laikytis savo pozicijos, atsižvelgti į konkurentus, pasitikėti ir tikėti savimi.

„Atranka yra konkursas, jeigu šiandien nelaimėjote, nereiškia, kad pralaimėjote. Deja, kai kuriems būna sunku susitaikyti to tokia įvykių eiga“, ‒ pažymėjo LAT teisėja S. Rudėnaitė.

Komisijos nariai paprašyti pakomentuoti konkrečius atvejus, kodėl pasirinko vieną ar kitą kandidatą, susirinkusiųjų prašė supratimo.

„Negalime komentuoti kiekvieno konkretaus sprendimo, kodėl jūsų ar kito asmens, neįvardijome tinkamiausiu. Mūsų nuomone tai nekorektiška kitų pretendentų atžvilgiu. Bendrai galime pasakyti, kad kiekvienu atveju vertinama viskas – kompetencija, turima informacija, pokalbis, bendras kontekstas, neverbalinis bendravimas, gyvenimo patirtis, darbo patirtis ir pobūdis“, – dėstė A. Perednis. 

Pirmoji, tačiau Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos narių nuomone ‒ tikrai ne paskutinė, diskusija sulaukė itin didelio susidomėjimo – susirinko daugiau kaip 50 teisėjo karjeros siekiančių asmenų.

Diskusijos metu įgyvendintas pagrindinis susitikimo tikslas ‒ abipusės komunikacijos būdu aptarti kandidatams keliami pagrindiniai reikalavimai, komisijos lūkesčiai, atsakyta į kandidatų  pateiktus klausimus bei pasidalyta daugeliu patarimų, kaip tikslingiau siekti teisėjo karjeros, pranešė Nacionalinė teismų administracija.