Tuo tarpu reformos kritika, pasak D.Valio, kyla dėl nepasitenkinimo netekus vadovaujančio posto, nes tokių prokurorų dėl reformos sumažėjo nuo 187 iki 93. "Manau, kad kritiką dažnu atveju lemia būtent vadovaujančių pareigūnų mažėjimas, mažėjo perpus nuo 187 iki 93, ir suprantama, tarp tų dešimčių vadovų randasi nepasitenkinimo", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė D.Valys.

"O reformos esmė yra, kad apylinkių prokuratūras darome apygardų prokuratūrų padaliniais, apylinkių prokuratūros jaučiasi kontroliuojamos apygardų prokuratūrų, o apygardų prokuratūros atsakingos už apylinkių prokuratūras. Daugiau kontrolės ir atsakomybės dažnai būna kaip kam nepriimtina", - kalbėjo generalinis prokuroras.

D.Valys gynė reformą teigdamas, jog pertvarkos jau duoda rezultatų - per metus vidutiniškai 40 proc. padidėjo vieno prokuroro ištirtų veikų skaičius. "Pertvarka jau dabar duoda vaisius, lyginant šių metų pirmo pusmečio rezultatus, kiek vienas prokuroras ištyrė nusikalstamų veikų, šis rodiklis yra 40 proc. geresnis nei buvo 2011 metais, tai 40 proc. prokurorai dirba efektyviau. Ikiteisminio tyrimo trukmė vėlgi trumpėja, per šių metų pirmą pusmetį baigti ikiteisminiai tyrimai sudarė 73 proc., šis rodiklis praėjusiais metais buvo 71 proc., taigi 2 proc. mes padarėme žingsnį į priekį", - kalbėjo D.Valys.

Jis taip pat pažymėjo, jog nepaisant prokurorų mažėjimo - o jų per dvejus metus sumažėjo apie 7 proc. - Lietuva išlieka tarp valstybių, pirmaujančių pagal prokurorų skaičių 100 tūkst. gyventojų.

"Natūraliai prokurorų mažėja, daugiau nei dvejus metus mes nepriėmėme nei vieno naujo prokuroro, prokurorai pertvarkų metu paliko pareigas, sumažėjo jų 7 procentais, tai tikrai nėra tokia situacija, su kuria susiduria STT, policija. Manau, kad prokurorai tarnybą vertina ir iš jos nebėga, 7 procentai prokurorų per dvejus metus palikusių tarybą išties nėra daug. Europos Komisijos vertinimu mes esame valstybė, pasižyminti dideliu prokurorų skaičiumi, tenkančiu 100 tūkst. gyventojų", - kalbėjo Generalinės prokuratūros vadovas.

Jo pateiktais duomenimis, vidutiniškai kasdien vykstant apie 30 tūkst. ikiteisminių tyrimų, po pertvarkos 770 prokurorų tenka kontroliuoti apie 50 ikiteisminių tyrimų.

Generalinis prokuroras trečiadienį informaciją apie pertvarkos rezultatus pateikė Seimo Antikorupcijos komisijai, kuri išklausė ir iš darbo išėjusią ilgametę Palangos prokuratūros vadovę Nijolę Požarskienę. Ji palikdama prokuratūros sistemą parašė atvirą laišką D.Valiui, kuriame negailėjo kritikos jo vadovavimui.

N.Požarskienė po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jo turinio nekomentuosianti, nes tą padarys komisijos vadovas. L.Kernagis minėjo kelis buvusios apylinkės prokuratūros išsakytus priekaištus - personalo stygius, problemos dirbant su duomenų baze.

Kalbėdamas apie D.Valio vertinimus, L.Kernagis sakė susidaręs įspūdį, jog "prokuroras gal kiek ir nutrūkęs nuo realybės". "Prokuroras kalbėjo apie pertvarką iš esmės ir apie pasiekimus, kokie teigiami aspektai, o N.Požarskienė kalbėjo apie problemas nuo vietos prokurorų stalo. Nežinau, kiek prokuroras gilinosi apie šitas problemas, bet nuvažiuoti į patį toliausią Lietuvos kraštą ir atsisėsti prie prokuroro stalo, manyčiaum, vertėtų, gal tada vienas kitą išgirstų", - kalbėjo L.Kernagis.

Tuo pačiu Antikorupcijos komisijos pirmininkas pripažino, jog prokuratūros sistemos pertvarka nėra komisijos kompetencijos sritis, o D.Valys į posėdį kviestas dėl informacijos apie atliekamus ikiteisminius tyrimus, kuriuose komisija įžvelgia korupcijos apraiškų.

Seimas prieš metus patvirtino prokuratūros sistemos reformą, kuria iš trijų pakopų ji tapo dvipakope.

D.Valys generaliniu prokuroru paskirtas 2010 metais, prieš tai jis buvo Akmenės rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras.