Kaip informuoja Prezidentūra, šiomis pataisomis D.Grybauskaitė siūlo numatyti maksimalų pertraukos tarp teismo posėdžių terminą - vieną mėnesį.

Ilgesnės pertraukos galės būti daromos tik išimtiniais atvejais. Per dvidešimtmetį Lietuva yra pralaimėjusi 67 bylas Europos Žmogaus Teisių Teisme, beveik trečdalis iš jų dėl per ilgos teismų proceso trukmės.

Be to, proceso dalyviams siūloma suteikti teisę skųstis aukštesniajam teismui, kai nagrinėdamas bylą teisėjas nesilaiko įstatyme nustatytų terminų.

Tokia praktika jau galioja nagrinėjant civilines bylas. Prezidentė taip pat siūlo supaprastinti ir paspartinti bylų nagrinėjimą, kai kaltininkai prisipažįsta ir visi proceso dalyviai sutinka netirti įrodymų.

Pagal valstybės vadovės inicijuojamas pataisas, taip pat siūloma panaikinti apribojimus žmonėms skųsti nuosprendį Aukščiausiajam Teismui privataus kaltinimo bylose.

Prezidentės siūlomos pataisos leis greičiau ir nerengiant teismo posėdžio spręsti tam tikrus tarpinius bylos nagrinėjimo klausimus. Taip pat siūloma keisti susipažinimo su bylos medžiaga taisykles.