Tai administracinio teisės pažeidimo protokole nurodė Naujamiesčio rinkimų apygardos komisija, kurios A. Klimavičiui iškeltą bylą antradienį išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Ar tikrai A. Klimavičius padarė administracinį pažeidimą, teisėja Inga Štuopienė paskelbs kitą pirmadienį.

Tuo metu ilgametis DP narys A. Klimavičius, kuris iš partijos pasitraukė po „darbiečiams“ nesėkmingai pasibaigusių Seimo rinkimų, sako, kad jokio pažeidimo nepadarė, o tai, jog kalbėjosi su viena rinkėja ir šiai buvo paduotas DP lėšomis išleistas laikraštis „Atgimstantis Naujamiestis“, negali būti laikoma rinkimų agitacija. Šiame leidinyje daug dėmesio buvo skirta „darbiečių“ į Seimą deleguotai kandidatei Ievai Kačinskaitei-Urbonienei.

Administracinio teisės pažeidimo protokolas A. Klimavičiui buvo surašytas po įvykio, kai į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) kreipėsi Gedimino pr. gyvenanti Vidaus reikalų ministerijos (VRM) darbuotoja – Vietos savivaldos politikos skyriui vadovaujanti Dalia Masaitienė stebėjosi, kad rinkimų komisijos nariai prieš rinkimus jai įteikė ne tik rinkėjo pažymėjimą, bet ir DP ir jos nuveiktus darbus reklamuojantį laikraštį.

Moteris teisme pasakojo, kad vieną dieną prie namų pamatė besiblaškantį vyrą ir moterį – pamanė, kad dėl neseniai prie laiptinės įrengtos telefonspynės jie negali patekti į vidų.

„Išėjusi į kiemą supratau, kad jie yra rinkimų komisijos nariai – sužinojusi, kur gyvenu, moteris man įteikė rinkėjo pažymėjimą, nors net dokumento nepaprašė, o vyras iš krepšio ištraukė rinkiminį laikraštį ir ėmė pasakoti, kiek gero DP yra nuveikusi Naujamiestyje – ir įvairius renginius organizavo, ir knygų kioskelį atidarė, – teisme kalbėjo D. Masaitienė. – O šalia vyro buvusi moteris nusijuokė, kad šis taip kalba ir stengiasi dėl partijos tik todėl, kad pats yra patekęs į bendrą nuotrauką, kuri išspausdinta pirmajame laikraščio puslapyje.“

Tas vyras, apie kurį kalbėjo D. Masaitienė, buvo A. Klimavičius, o šalia jo stovėjusi moteris – buvusi jo sutuoktinė Liubovė Klimavičienė. Būtent jai buvo patikėta rinkėjams į namus išnešioti rinkėjų pažymėjimus, o kadangi moteris tuo metu taip pat buvo DP narė, ji sutiko pagelbėti ir partijai, į kurią dėjo daug vilčių, – nešiojo reklaminius laikraščius. O kadangi šie laikraščiai buvo atspausdinti ant storo žurnalinio popieriaus ir buvo labai sunkūs, jai sutiko pagelbėti tame pačiame bute gyvenantis buvęs sutuoktinis.

„Labai nustebau, kad jie taip elgėsi, todėl grįžusi į namus perskaičiau Rinkimų įstatymą ir savo abejonėmis pasidalinau su apygardos rinkimų komisija, – sakė liudytoja. – Manau, kad taip neturėtų elgtis rinkimų komisijos nariai, nes jiems yra keliami ypatingi reikalavimai, jie privalo būti nešališki, o šiuo atveju man buvo aiškinama, kokia yra gera DP. Aš tai traktuoju kaip rinkimų agitaciją.“

Tuo metu L. Klimavičienė teisme kalbėjo visiškai kitaip – esą į kiemą išėjusi moteris pati juos užkalbino, sakė esanti iš kavinės. O kadangi A. Klimavičius pusę gyvenimo yra pradirbęs įvairiuose restoranuose virtuvės šefu, esą ji pakvietė šį irgi prisijungti prie pokalbio. „Ir aš tada ištraukiau laikraštį, sakiau, štai, tas žmogus, gal pažįstate?“ – sakė L. Klimavičienė.

„Tikrai nebuvo jokios agitacijos“, – tikino moteris.

„O kas yra rinkimų agitacija? – teisme klausė A. Klimavičius. – Ar agitacija gali būti laikoma tai, kad stovėjau su krepšiu laikraščių? Jeigu taip, bauskite mane.“

Administracinėn atsakomybėn patrauktas buvęs „darbietis“ tikino, kad tądien su savimi net neturėjo rinkimų komisijos išduoto pažymėjimo (jį turėjo tik L. Klimavičienė), o ir agituoti negalėjo, nes pats buvo S. Konarskio rinkimų apylinkės pirmininkas.

„Dalyvavau daugelyje rinkimų ir puikiai žinau, ko negalima, neįsivaizduoju, kodėl ta ponia pagalvojo, kad vien mano buvimas šalia yra agitacija“, – aiškino jis.

A. Klimavičius tikino, kad jokio pažeidimo nepadarė, o tik norėjo padėti buvusiai sutuoktinei išnešioti DP išleistą rinkiminį laikraštį.

„Akivaizdu, kad poniai reikėjo to, ką padarė, kaip liaudyje sakoma, mane suvalgė net su galva“, – emocingai teisme kalbėjo A. Klimavičius, suabejojęs, ar skundą rinkimų apygardos komisijai pateikusi D. Masaitienė negali būti konservatorių partijos narė.

„Juk akivaizdu, kad tai nėra paprastas žmogus – ji dirba VRM Vietos savivaldos politikos skyriuje“, – piktinosi jis.

O po teismo posėdžio A. Klimavičius prisipažino, kad pasitraukti iš DP buvo nutaręs dar Seimo rinkimams nepasibaigus, nes jau buvo aiškus partijos likimas. Tiesa, vyras dar labai gyrė „darbiečių“ viltimi laikytą, bet Naujamiesčio apygardoje nesėkmingai pasirodžiusią I. Kačinskaitę-Urbonienę. „Ji tikrai daug darbo įdėjo“, – sakė vyras.

Jeigu teisme bus įrodyta A. Klimavičiaus kaltė, jam grės bauda nuo 202 iki 868 eurų.