Aiškėja, kad informacija apie planuojamus itin slaptus specialiųjų tyrimų tarnybų procesinius veiksmus buvo atskleista šiems dar net neatspėjus atvykti atlikti kratų ar dokumentų poėmių.

Kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ėmė aiškintis, kas galėjo nutekinti informaciją, įtarimų šešėlis krito ant leidimus atlikti kratas sankcionavusio teismo ir net paties teisėjo.

Šis teisėjas – Arūnas Nevardauskis, dirbantis Panevėžio miesto apylinkės teisme. Jis yra buvęs Teisėjų tarybos narys, ilgą laiką taip pat vadovavo Pasvalio rajono ir Panevėžio miesto apylinkės teismams. Be to, teisėjas buvo Apylinkių teismų teisėjų sąjungos pirmininkas.

Antradienį Teisėjų taryba pritarė, kad nuo 1994 m. teisėju dirbęs A. Nevardauskis nusivilktų mantiją savo noru. Kodėl traukiasi iš pareigų, A. Nevardauskis neatvyko paaiškinti teismų savivaldos atstovams, su juo DELFI taip pat nepavyko susisiekti telefonu.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrejus Mirnyj DELFI patvirtino, kad A. Nevardauskis ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Tai reiškia, kad bet kuriuo metu jam gali būti pareikšti įtarimai.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo be leidimo šiuo metu yra laikinai sustabdytas, tačiau jis bet kada gali būti atnaujintas – kai atsiras papildomų duomenų.

„Tyrimas tęsiasi, oficialiai jis nėra baigtas“, – patikino prokuroras.

A. Nevardauskis yra vienintelis specialusis liudytojas, įtarimai niekam nepareikšti.

Nors ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai nekomentuoja, kokia slapta informacija buvo nutekinta, tačiau šaltiniai teismų sistemoje teigia, kad esą galėjo būti nutekintas ne vienas specialiųjų tyrimų tarnybų prašymas leisti atlikti kratas ne viename ikiteisminiame tyrime. Dėl to buvo pakenkta šių tyrimų sėkmei.

Užsimenama, kad šioje istorijoje figūruoja ir vienas kunigas, esą per kurį informacija galėjo būti nutekinta.

Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Artūras Ridikas sakė, kad teisme buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, ar negalėjo iš teismo nutekėti informacija – buvo gauta žinių apie STT atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo iš teismo.

Iš pradžių teismo vadovybė buvo nusprendusi kreiptis į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją (TEDK) dėl A. Nevardauskio elgesio, tačiau dar nespėjus surašyti teikimo dabar jau buvusio teismo vadovo įsakymas buvo atšauktas – savo poziciją raštu išdėstė A. Nevardauskis, į ją buvo atsižvelgta ir esą nebebuvo pagrindo svarstyti jo galimo pažeidimo.

Teisėjo A. Nevardauskio pavardė buvo minima ir prieš 10 metų viename ikiteisminiame tyrime – žiniasklaida skelbė, kad esą specialiųjų tarnybų pareigūnai klausėsi tuo metu į Teisėjų tarybą išrinkto teisėjo pokalbių, bet baudžiamosios bylos jam taip ir neiškėlė.