Lietuvos prokurorai sako esantys informuoti apie tokį sprendimą, bet kol kas nuo platesnių komentarų susilaiko.

"Aš informuotas. Kol kas tikslių duomenų neturiu, bet apie šitą sprendimą žinau", - BNS ketvirtadienį sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Prokuroras teigė kol kas negalintis pasakyti, ar skųs šį sprendimą: "Kol kas negaliu nieko pasakyti, manau, kad artimiausiu metu gausiu tikslius duomenis ir tada žiūrėsim, vertinsim situaciją".

Belfasto teismo nuomone, Liamas Campbellas Lietuvoje būtų laikomas nežmoniškomis ir žeminančiomis sąlygomis, pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC. Teisėjas atkreipė dėmesį, kad Lukiškių kalėjimas yra perpildytas, jame yra nehigieniškos sąlygos.

Airio gynėjai pasitelkė ir Lietuvoje viešėjusio britų eksperto Rodo Morgano kritiškus vertinimus dėl kalinimo sąlygų Lietuvoje. R.Morganas yra specialusis britų Vidaus reikalų ministerijos ir Europos Tarybos komiteto prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą patarėjas.

Lietuvos prokurorai teigia, kad Liamas Campbellas turi būti teisiamas dėl dalyvavimo operacijoje, siekiant Lietuvoje įsigyti ginklų sukarintai organizacijai "Tikroji Airijos respublikonų armija".

Liamo Campbello broliui Michaelui (Maiklui) Vilniaus apygardos teismas 2011 metais skyrė 12 metų nelaisvės už paramą teroristinei grupei, ginklų laikymą ir rengimąsi vykdyti ginklų kontrabandą. Jis buvo suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Nuteistojo brolis Liamas Campbellas yra vadinamas vienu iš svarbiausių " Real IRA" vadovų, o civilinėje byloje jis anksčiau buvo pripažintas atsakingas už 1998 metais Šiaurės Airijoje Omage įvykdytus sprogdinimus, per kuriuos žuvo 29 žmonės, o per 200 buvo sužeista.

"Real IRA" yra sukarinta organizacija, kuri skelbia siekianti bendro airių nacionalistų ir respublikonų tikslo - Vieningos Airijos, t.y. Airijos Respublikos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos suvienijimo.

Pagal Airijos įstatymus "Real IRA" pripažinta neteisėta organizacija, o Europos Taryba pripažino ją su teroro aktais susijusia organizacija.