Tokie patys grasinimai atskriejo ir Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Juliui Rėksniui.

„Sveika, teisėja Aldona Rakauskiene“, „Sveikas, prokurore“, – tokiais žodžiais į teismą ir prokuratūrą atsiųstus laiškus pradėjo Kybartų pataisos namuose bausmę atliekantis net 10 kartų teistas Aurimas Ramoška.

Už ramybę iš teisėjos ir prokuroro kalinys pareikalavo po 10 tūkst. litų – kitaip bus susidorota ne tik su jais, bet ir jų artimaisiais, kurie bus kankinami, be to, esą bus sunaikintas jiems priklausantis turtas. Pinigus jis pareikalavo pervesti į pataisos namų sąskaitą.

Nei prokuroras, nei teisėja nepasidavė šantažui. Prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų teisėjai pateikė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius, tuo metu prokuroras J. Rėksnys pareiškimą parašė pats. Beje, laiškas teisėjai buvo atsiųstas ne į LAT, kur A. Rakauskienė dirba nuo 1999 m., o į Vilniaus apygardos teismą, kur ji prieš tai dirbo.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad, nors laiškus ir pasirašė Kybartų pataisos namuose bausmę atliekantis A. Ramoška, tačiau iš tikrųjų jis tebuvo tik iniciatorius – juos savo ranka rašė kiti kaliniai.

Ekspertai patvirtino, kad laišką J. Rėksniui parašė 5 kartus teistas Renatas Petrauskas, tuo metu, kas grasino teisėjai A. Rakauskienei, taip ir nepavyko nustatyti.

Bylą dėl teisėjo ir prokuroro terorizavimo bei jų turto prievartavimo pirmadienį išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėjas Valdas Bugelevičius nuosprendį žada skelbti dar šią savaitę.

Metė kabliuką – gal išsigąs ir pinigus sumokės

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ramūnas Šileika mano, kad teisminio nagrinėjimo metu pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys – esą laiškų rašymo ir išsiuntimo iniciatorius buvo A. Ramoška.

Pasak jo, įkalinimo įstaigoje bausmę atliekantys kaliniai elgėsi kaip sukčiai pagal schemą „Alio, mama“: „Buvo metamas kabliukas – gal pasiseks ir kas nors išsigąs bei pinigus sumokės“.

Valstybinio kaltintojo teigimu, nors A. Ramoška neigia, kad rašė laiškus teisėjai bei prokurorui, tačiau jo kaltę patvirtina bylos duomenys, be to, iš įkalinimo įstaigos laiškus per administraciją gali išsiųsti tik tie asmenys, kurie juos parašė.

Ikiteisminio tyrimo metu R. Petrauskas prisipažino, kad rašė laišką J. Rėksniui, taip pat nurodė, kad A. Ramoška to prašydavo kitų kalinių – esą nesėkmės atveju, jeigu pareigūnai pradėtų ikiteisminį tyrimą, nesutaptų laiško autoriaus ir A. Ramoškos rašysena. Kad kitų kalinių A. Ramoška prašydavo parašyti laiškus, nurodė ir kitas nuteistasis, pažymėjęs, jog jau daug kartų teistas kalinys yra nepataisomas.

Renatas Petrauskas (kairėje) ir Aurimas Ramoška
Nustatyta, kad LAT teisėjai laiškas buvo įšsiųstas 2012-ųjų gegužės 7-ąją, o vyriausiojo prokuroro pavaduotojui – gegužės 25-ąją. Kodėl būtent šiems aukštas pareigas užimantiems teisėsaugos pareigūnams buvo grasinta, taip ir liko neaišku – jie nebuvo susiję su nuteistiesiems iškeltomis baudžiamosiomis bylomis.

Atsižvelgęs į bylos aplinkybes prokuroras A. Ramošką pasiūlė įkalinti 4 metams, o R. Petrauską – 2 metams.

Apie monstrą-milijonierių ir pasikeitusį gyvenimą

Su tokia prokuroro pozicija kategoriškai nesutiko nei A. Ramoška, nei R. Petrauskas, nei jiems atstovaujantys advokatai.

A. Ramoška teisme piktinosi, kad jį esą apkalba kiti kaliniai: „Suprantu, kad kai kurie nuteistieji yra nuo manęs nukentėję įkalinimo įstaigoje, todėl gali jausti pyktį, bet tikrai nerašiau ir nieko neprašiau rašyti laiškus – nejau esu monstras milijonierius?“.

Jis teigė, kad nors pagal įkalinimo vidaus tvarką laiškus gali išsiųsti tik tas kalinys, kuris juos parašė, tačiau esą realybė yra visai kitokia – pas būrio vadą vienu metu ateina 10-20 nuteistųjų, kurie „daro ką nori“.

Jis taip pat aiškino, kad neturėjo jokio suinteresuotumo grasinti prokurorui ar teisėjai: „Aš tikrai to nedariau, ką aš neturiu ką veikti – man likę kalėti tik 8 mėnesiai“.

Tuo metu R. Petrauskas neneigė, kad parašė laišką J. Rėksniui. „Noriu atsiprašyti, kad taip neapgalvotai, vaikiškai pasielgiau“, – sakė jis.

Vyras teigė, kad laišką parašė A. Ramoškos vardu, nes tuo metu su juo buvo susipykęs (tiesa, ikiteisminio tyrimo metu jis sakė, jog laišką parašyti prašė A. Ramoška).

„Bandau keisti savo gyvenimo būdą, žinoma, mano teistumai savo sako, taip, padariau klaidą, už kiekvieną nusikaltimą reikia atsakyti, bet man siūlomi 2 metai – šiais laikais yra labai didelė bausmė“, – kalinys teigė, kad susituokė su moterimi, kuri augina tris vaikus, todėl esą jis nori padaryti viską, jog šie „nenueitų mano keliais“.