Apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija pirmadienio popietę turėjo paskelbti, kokį verdiktą priima dėl didelės vertės vertybinio popieriaus – paprastojo neprotestuotino vekselio (33 tūkst. eurų sumai) – suklastojimo byloje. Liepojos mieste registruotas, tačiau Vilniuje gyvenantis R. Šnipkis toje pačioje byloje taip pat yra nuteistas dėl neteisėto dviejų vyrų asmens tapatybės kortelės ir paso laikymo.

Teisėjų kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Valdimaras Bavėjanas paskelbė, kad nuosprendžio R. Šnipkiui kol kas nepaskelbs, nes nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą.

Teisme buvo gautas Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Gedgaudo Norkūno raštas, kuriame teigiama, kad Latvijos piliečio baudžiamąją bylą nagrinėjęs teisėjas R. Skirtunas esą galėjo būti šališkas.

Vyriausiojo prokuroro rašte taip pat nurodoma, kad būtent dėl R. Šnipkio bylos sostinės advokatui S. Juodeliui yra pareikšti įtarimai „dėl galimai padaryto poveikio teisėjui R. Skirtunui“.

Kadangi į posėdį neatvyko R. Šnipkis, teismas nusprendė bylos nagrinėjimą atidėti ir išsikviesti nuteistąjį – būtina išklausyti jo poziciją dėl galimo R. Skirtuno šališkumo.

Šioje byloje nuteistas Latvijos pilietis siekia, kad jam būtų perkvalifikuoti kaltinimai iš vekselio į paprasto dokumento suklastojimą. Tokiai jo pozicijai pritaria ir prokuratūra – nors prokurorai nepadavė apeliacinio skundo dėl R. Skirtuno priimto nuosprendžio, tačiau R. Šnipkiui skirtą 3 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę siūlo pakeisti į piniginę baudą.

„Tokia galimybė numatyta įstatyme, mes nesiekiame pasunkinti jo padėties“, – sakė prokuroras Darius Čaplikas.

DELFI šaltinių teigimu, tokios malonės Latvijos pilietis galėjo sulaukti dėl galimo bendradarbiavimo su Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais – esą R. Šnipkis ne vieną kartą bandė įkalbėti advokatą S. Juodelį papirkti teisėją R. Skirtuną, už išteisinamąjį nuosprendį žadėdamas sumokėti net 10 tūkst. eurų.

Tiesa, advokatas į latvio kalbas nesileido ir jam nesutiko atstovauti, kol šis oficialiai nepasirašys atstovavimo sutarties ir nesumokės viso iš anksto sutarto honoraro. Be to, jis su advokatu susitarimą panoro sudaryti tik prieš pat nuosprendžio paskelbimą – teisėjas jau buvo išėjęs į pasitarimų kambarį rašyti nuosprendžio.

Šioje istorijoje yra minimas ir dar vienas advokatas, kurio latvis esą prašė S. Juodeliui perduoti pinigus, tačiau jis į avantiūrą nesileido.

R. Šnipkiu pareigūnai susidomėjo dėl pažinties su „dambrauskinių“ grupuotės nariu Marijanu Taraškevičiumi, kuris įtariamas organizavęs milijoninę cigarečių kontrabandą.

Kaip aiškėja, latvis su juo palaikė draugiškus ryšius, o būtent advokatas S. Juodelis gynė M. Taraškevičių. Pasinaudodamas šia pažintimi latvis ir siekė, kad galimai būtų papirktas teisėjas R. Skirtunas, tačiau pinigai jam taip ir nebuvo perduoti, o šių metų sausį teisėjas latviui paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį.

Juo Latvijos piliečiui buvo ne tik skirta reali laisvės atėmimo bausmė, be to, iš nuteistojo nukentėjusiajam buvo priteista daugiau kaip 111 tūkst. Lt.

Vėliau paaiškėjo, kad teisėjas nesirėmė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) praktika ir dėl vekselio realizavimo latvį esą galėjo išteisinti, o nuteisti dėl paprasto dokumento suklastojimo.

R. Šnipkis vertėsi automobilių prekyba, jis už 33 tūkst. eurų vienam vilniečiui turėjo atgabenti tris automobilius. Pirkėjas už juos sumokėjo pinigus, o R. Šnipkis kaip garantą pasirašė vekselį savo buvusios draugės vardu. Kai automobilius latvis atvežė į Lietuvą, paaiškėjo, kad jie gali būti vogti, todėl juos sulaikė Policijos departamento pareigūnai.

Kilus korupcijos skandalui R. Šnipkio bylą iš Lietuvos apeliacinio teismo baudžiamąją bylą buvo pasiėmę ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos agentai.

DELFI šaltiniai teigia, kad stebėdami teisėją būtent R. Šnipkio byloje STT agentai užfiksavo ir kitą korupcijos atvejį, kai advokatas Vitoldas Petravičius teisėjui atnešė 30 tūkst. Lt kyšį. Šiuos pinigus pareigūnams atidavė pats teisėjas, kai jie atėjo į kabinetą daryti kratos.