Sensacija tiesioginiame eteryje

Šioje laidoje telefonu buvo pakalbinta ir Antstolių rūmų prezidentė Inga Karalienė bei Vilniaus apygardos prokuroras Mindaugas Barkauskas. I.Karalienė ir pranešė sensacingą naujieną apie ūmai atsiradusį ir neva sergantį įtariamąjį.

Laidos dalyviai ir klausytojai tikėjosi, kad jau kitą rytą prokuratūra paskelbs apie mėnesį trukusios paieškos sėkmę, gal net informuos, kokias ligas gydosi antstolis, kad nesugebėjo susisiekti su įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba jam parengusiu prokuroru. V.Stunguriui prieš mėnesį skirta griežčiausia kardomoji priemonė - suėmimas, nes jis nepasirodė prokuratūroje.

Bet nieko panašaus neįvyko. Antradienį prieš pusiaudienį kalbintas prokuroras M.Barkauskas sakė radijo laidos neklausęs, apie pradingusio V.Stungurio atsiradimą nieko nežinąs ir apskritai atostogaująs.

"O ar pranešė, kurioje jis ligoninėje gydosi?"- pasiteiravo prokuroras.

Sužinojęs, kad nepranešė, M.Barkauskas konstatavo: "Na tai va, kai praneš, kurioje ligoninėje, tada mes ir galėsime su juo pašnekėti."

Prokuroras nepatikslino, ar buvo įtariamojo ieškota ligoninėse, tik nurodė, jog paiešką vykdo Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Paieškos skyrius.

Bet ir čia laukė nusivylimas.

"Tegu prokuroras su jumis ir šnekasi, kas ten kokią paiešką atlieka, aš nieko negaliu komentuoti. Galiu tik pasakyti, kad turbūt prokuroras suklydo, nes niekas V.Stungurio neieško", - pareiškė skyriaus vadovas Artūras Maciulevičius.

Spėjimą, kad dėl paieškos ne viskas taip aišku, kaip teigia pareigūnai, patvirtino ir internetinė ieškomų asmenų duomenų bazė - V.Stungurio pavardės joje rasti nepavyko.

Tiriama ar tempiamas laikas?

Ar tai įrodymas, kad Lietuvos gyventojai paprasčiausiai mulkinami skelbiant, jog energingai tiriama vieno pačių įtakingiausių Lietuvos antstolių byla, o iš tiesų tik tempiamas laikas?

Tai, kad antstoliams jau ne vieni metai daromos ypatingos nuolaidos, turėta progos įsitikinti ne kartą. Pastarąjį kartą pernai rudenį Seime bandant prastumti įstatymo pataisą, leidžiančią universitetinio teisinio išsilavinimo neturintiems antstoliams ir toliau lemti žmonių likimus. Tik pasipriešinus Teisingumo ministerijai ši pataisa nebuvo priimta.

2002 metais, Teisingumo ministerijai vadovaujant Vytautui Markevičiui, pradėtas rengti antstolių įstatymas ir jį lydintys dokumentai. Į įstatymo rengimo darbo grupę buvo paskirti keturi ministerijos darbuotojai. Trys iš jų - V.Stungurys, Gintaras Matkevičius ir Aušra Lepeškaitė - įsigaliojus jų pačių rengtam, antstoliams itin patogiam ir naudingam įstatymui, iškart tapo antstoliais, įsteigė bendrą kontorą. Kodėl ministras V.Markevičius įstatymą pevedė rengti tiems, kam labiausiai rūpėjo iš jo pasipelnyti?

Teisė neturėdamas teisės

Didžiausių aukštumų iš buvusių eilinių darbo grupės narių pasiekė V.Stungurys. Jis tapo Antstolių rūmų prezidiumo nariu, o vėliau - Antstolių garbės teismo pirmininku. Jis taip įsijautė į savivaldos organų veiklą, kad Garbės teismo posėdžiuose dalyvavo ir jiems pirmininkavo net tada, kai dėl 2007 metų pavasarį prasidėjusio ikiteisminio tyrimo buvo nušalintas nuo antstolio pareigų. Dėl tokių šiurkščių pažeidimų V.Stunguriui iškelta drausmės byla, ją šiandien turės nagrinėti Antstolių rūmai.

Drausmės byla tėra menkniekis, palyginti su tyrimu, kurį atlieka STT ir prokuratūra. Įtariama, kad V.Stungurys neteisėtai pelnėsi, laikydamas savo sąskaitose iš skolininkų išieškotas lėšas. Ikiteisminis tyrimas turi duomenų, kad nuo 2003 metų V.Stungurys gavo 235 tūkst. litų palūkanų, pervesdamas beveik 5 mln. iš skolininkų išieškotų litų į savo vardu atidarytas sąskaitas ir laikydamas terminuotuose indėliuose. Tik pasibaigus indėlių terminui antstolis, o jis prilyginamas valstybės tarnautojui, pervesdavo pinigus kreditoriams, tačiau gautas palūkanas pasilikdavo sau.

V.Stungurio bendražygis G.Matkevičius už panašią veiklą nuteistas 2007 metais, jam atimta teisė dirbti antstoliu pusantrų metų. Tačiau ir čia V.Stungurys, atrodo, aplenkė G.Matkevičių. Šis nuteistas dėl 5 tūkst. litų, o V.Stungurys kaltinamas dėl beveik 50 kartų didesnės sumos.

Kolegoms pakliuvus į teisėsaugininkų rankas, A.Lepeškaitė 2007 metų gegužės pradžioje pasiprašė atleidžiama iš antstolių. Spėjama, kad eksanstolė pasitraukė net į Kinijos Liaudies Respubliką.

Galima lavina kaltinimų

Teisingumo ministerija nesiima prognozuoti, kokių galima laukti rezultatų, jei bus patikrintos visų Lietuvos antstolių sąskaitos. Spėjama, kad neteisėtai skolininkų pinigus į savo asmenines sąskaitas pervedinėjo ir kiti antstoliai. Lietuvos antstolių sistema sunkiai serga. Kas ją išgydys?