Laikinasis generalinis prokuroras Seime pristatė praėjusių metų prokuratūros ataskaitą, tačiau atėjus klausimų-atsakymų laikui R. Petrauskui teko atsakyti į daugiausia su Garliavos įvykiais susijusius klausimus.

„Garliavos įvykiai tai yra savotiškas, sakyčiau, unikumas. Turėjome Perlojos respubliką, dabar, sakyčiau, turime Garliavos respubliką, kai tikrai yra teisinis nihilizmas, kai nesilaikoma įstatymų, ir aš manau, kad ši situacija tikrai yra nenormali teisinėje valstybėje“, - klausiamas, kaip gali būti toleruojama tokia situacija, atsakė R. Petrauskas.

Ne viskas padaryta taip, kaip reikia

Pasak laikinojo generalinio prokuroro, gatves prie Kedžių ir Venckų namų užtvėrę protestuotojai pažeidžia viešąją tvarką, nes trukdo eismui. Be to, pasak jo, šiuo metu yra sprendžiama patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, kurie trukdė antstoliui patekti į Kedžių namus ir paimti D. Kedžio dukrelę.

„Mes ir su kolegomis diskutavome, kad taip yra pažeidžiama viešoji tvarka. Kažkas nusprendžia užtverti gatvę ir sprendžia, kas turi ją pravažiuoti, kas neturi pravažiuoti. Čia, aš manau, kažkur buvo padaryta klaidų, galbūt, gal ne viskas buvo padaryta iki galo, kad būtų pareikalauta, jog įstatymai būtų vykdomi laiku“, - sakė R. Petrauskas.

„Kai situacija užsitęsė, visas šis klausimas išsivystė, kaip teigia garliaviškiai, vos ne į nacionalinį judėjimą, kuo aš norėčiau abejoti. Bet iš principo sakau, tai yra tikrai neteisėti veiksmai ir, mano žiniomis, asmenys, kurie patį pirmą kartą trukdė, kai antstolis turėjo atlikti pareigą ir paimti mergaitę, bus nubausti. Šiai dienai sprendžiamas šitų asmenų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimas“, - pridūrė laikinasis generalinis prokuroras.

DELFI primena, kad Kėdainių apylinkės teismui nusprendus, jog D. Kedžio dukrelė turi būti perduota mamai Laimutei Stankūnaitei, prie Kedžių namų, kuriuose gyvena mergaitė, ėmė rinktis žmonės, kurie neleido antstoliui perduoti teismo nutarties ir paskelbė neleisiantys išvežti mergaitės. L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukra net nebuvo išleista į pasimatymus su mama.

Kiek vėliau Panevėžio apygardos teismas priėmė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė žemesnės instancijos teismo sprendimo vykdymą, kol bus išnagrinėtas mergaitės globėjos, D. Kedžio sesers Neringos Venckienės skundas dėl globos.

Riaušininkai apšaudyti iš guminių kulkų, garliaviškiai – ne

Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitą pristačiusį laikinąjį jos vadovą Seimo nariai kamantinėjo apie Generalinės prokuratūros veiklos galimybes apskritai, klausė, ko reikia, kad darbas vyktų lyg sviestu pateptas. R. Petrausko pasakojimu, labiausiai prokuratūrai trūksta tyrėjų, mat nuo jų išvados dažnai priklauso tyrimo eiga. Jo teigimu, šiuo metu tyrėjai yra apsikrovę darbais ir kiekvienoje byloje prokurorui tenka tiesiog laukti išvadų.

Darbo partijos frakcijos atstovas Kęstutis Daukšys, be kita ko, susidomėjo, kodėl teisėsaugos institucijos per riaušes Vilniuje nesibodėjo pašaudyti guminėmis kulkomis, o Kaune, kur prie Kedžių namų kelius užtvėrę protestuotojai aiškiai pažeidžia įstatymus, tokių priemonių nesiimama.

Tačiau laikinasis generalinis prokuroras nuo klausimo išsisuko suabejodamas, ar visų riaušėse sausio 16-ąją dalyvavusių žmonių gyvenamoji vieta buvo Vilnius, lygiai taip pat, kaip Garliavoje budintys asmenys negali būti laikomi tik Kauno gyventojais. R. Petrauskas taip pat svarstė, jog masinė psichozė dėl vadinamosios pedofilijos bylos kilo ir dėl to, kad teisėsaugos institucijos nebendravo su visuomene ir leido skleistis interpretacijoms.

„Čia žaidžiama labai jautria pedofilijos korta, kadangi puikiai mes visi suprantame, kad visi žmonės yra tėvai, jie dėl to jaudinasi ir, aš manau, kad teisėsaugos institucijų darbe galbūt trūko viešumo: tai yra, kiek galima reikėjo atskleisti, kaip buvo tiriama ši byla, kuri dabar nagrinėjama teisme. Aš visą laiką maniau, kad jei informacijos vakuumas nėra užpildomas iš dviejų pusių, jis užpildomas iš vienos pusės“, - svarstė parlamente R. Petrauskas.