Iki liepos 9-osios truksiančiame festivalyje tikimasi sulaukti 300 tūkst. gėjų ir lesbiečių iš viso pasaulio.

Festivalį 20 val. Muzikos akademijos parke atidarys italų aktorė Maria Grazia Cucinotta (Marija Gracija Kučinota), vaidinusi paskutiniame filme apie Jamesą Bondą (Džeimsą Bondą). Aktorė perkirps vaivorykštės spalvų juostą, kuri simbolizuoja judėjimą už homoseksualistų teises.

"Mes siekiame lygybės ir pagarbos", sakė festivalio organizatorė ir gėjų paramos centro Romoje atstovė spaudai Deborah Oakley-Melvin (Debora Oukli-Melvin).

Tačiau vietoje pagarbos renginys greičiausiai susilauks protesto akcijų, nes jo rengimui priešinosi Katalikų Bažnyčia, dėl jo katalikiškoje Italijoje kilo ir politiniai ginčai.

Kraštutinė dešinioji organizacija "Forza Nuova" teigia, jog į jos demonstraciją "ginti tradicines šeimos vertybes" šeštadienį vakare ateis 2 tūkst. žmonių.

12 km nusitęsiančias eitynes su deglais rengia religinės organizacijos ir politikai bei savivaldybių pareigūnai iš kraštutinio dešiniojo Nacionalinio aljanso. Taip norima "nuplauti gėdą", kurią krikščionybės sostinei užtrauksią gėjai.

Katalikų Bažnyčia, homoseksualius lytinius santykius laikanti nuodėme, paskelbė, kad gėjų festivalis gali įžeisti tikinčiuosius ir neturėtų vykti 2000-aisiais, kai minimas Kristaus gimimo jubiliejus.

Romos municipalitetas iki šiol nedavė leidimo liepos 8 dieną rengti gėjų paradą aplink Koliziejų. Iš pradžių municipalitetas pritarė paradui, bet vėliau apsigalvojo ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl Vatikano įžeidimo.

Tačiau organizatoriai vis tiek yra pasiryžę surengti taikią demonstraciją prie Koliziejaus - senovinio amfiteatro, kuris šiemet pasirinktas žmogaus teisių simboliu.

Gėjų festivalio atidarymo ceremoniją tiesiogiai transliuos televizija RAI.