Po ketverių metų parengiamojo darbo tik suaugusiems skirtas muziejus šeštadienį atvers savo duris Penktosios aveniu ir 27-osios gatvių sankryžoje. Savo veiklą muziejus pradeda paroda "Niujorko seksas: kaip Niujorkas transformavo sekso suvokimą Amerikoje".

Muziejaus iš dalies istorinėje, iš dalies šviečiamojo pobūdžio, iš dalies pramoginėje ir tikrai jaudinančioje ekspozicijoje užfiksuota sekso sampratos ir industrijos raida nuo XIX amžiaus vidurio iki mūsų dienų. Tarp eksponatų - įvairios nuotraukos, plakatai, meno kūriniai, dokumentai, filmai ir karikatūros.

"Aš niekada nesvajojau kada nors atidaryti sekso muziejų. Tokia mintis man tiesiog netikėtai šovė į galvą, - trečiadienį per ekspozicijos pristatymą spaudai pasakė muziejaus direktorius Danielis Gluckas. - Tai lyg neturėtume Šiuolaikinio meno muziejaus. Tada aš pasakiau sau, kodėl nėra sekso muziejaus. Jis juk ne mažiau svarbus".

Į muziejų, sumokėję 17 dolerių už bilietą, bus įleidžiami tik vyresni negu 18 metų asmenys.

Beje, pats muziejus tiek save, tiek savo ekspoziciją vertina labai rimtai: globos tarybai vadovauja buvęs Niujorko istorikų draugijos direktorius Grady Turneris, o tarp 14 muziejaus patarėjų meno klausimais daugumą sudaro profesoriai ir akademikai.

"Keista, tačiau tai - pirmas rimtas sekso muziejus JAV, - teigia buvęs Indianos universiteto direktorius ir dabartinis muziejaus konsultantas June’as Reinischas. - Tai daug ką pasako apie Ameriką. Amerika seksualumo atžvilgiu tebėra konservatyvi valstybė. Panašūs muziejai jau seniai egzistuoja Hamburge, Kopenhagoje, Paryžiuje, Amsterdame, net Japonijoje ir Šanchajuje".

Seniausi Niujorko muziejaus eksponatai atspindi spalvingą ir prašmatnų stilių, įsivyravusį po Pilietinio karo pabaigos, toliau nušviečiamos policijos pastangos XIX ir XX amžiaus sandūroje kovoti su abortais ir homoseksualų judėjimu, demonstruojami praėjusio amžiaus trečio dešimtmečio erotiniai filmai, lankytojai gali susipažinti su vadinamosiomis "Tichuanos Biblijomis", pornografiniais komiksais, kuriuose garsios to meto kino žvaigždės ir visuomenės veikėjai pavaizduoti nepadoriomis pozomis. Visi šie eksponatai yra surinkti Kūno ir Nešvankybių salėse.

Kitos salės skirtos neįprastiems polinkiams, sekso reikmenims, lyties keitimo operacijoms, fetišizmui, sadomazochizmui, homoerotikai ir t.t.

Anot direktoriaus, muziejaus tikslas - šviesti ir linksminti. "Mes laikomės tokios pozicijos. Čia surinkti objektai, kurie gerai atspinti šią koncepciją".

Dalis už bilietus gautų pinigų bus skirta AIDS tyrimams bei lesbiečių judėjimo istorijos archyvui.