Į klausimą, kokia pirmiausia kyla mintis, išgirdus žodį "žydas", dauguma konkurso dalyvių atsakė, jog jis asocijuojasi su blogiu, holokaustu, antisemitizmu, skurdu, išdavyste, nešvariu žmogumi, dujomis, Hitleriu. Kai kurie pirmiausia įsivaizduodavo barzdotą kumpa nosimi žmogų juodais drabužiais. Tik retas moksleivis paminėjo geradarystę, bičiulystę, patriotizmą, protą, sąžiningumą ir aukštą kultūrą.

Paprašyti nurodyti įžymius žydus, konkurso dalyviai išvardijo Jėzų, Abraomą, Mozę, Stepheną Spielbergą (Stiveną Spilbergą), Albertą Einsteiną (Albertą Einšteiną) ir Carlą Marxą (Karlą Marksą).

Tarp Lenkijos žydų buvo paminėti kino režisierius Romanas Polianskis, užsienio reikalų ministras Bronislawas Geremekas (Bronislavas Geremekas) ir Varšuvos geto sukilimo dalyvis Marekas Edelmanas.

Be to, dar buvo klaidingai minimos buvusių premjerų Hannos Suchockos (Hanos Suchockos) ir Tadeuszo Mazowieckio (Tadeušo Mazoveckio) bei vicepremjero Leszeko Balcerowicziaus (Lešeko Balcerovičiaus) pavardės.

"Wprost" pastebi, kad tokį blogą žydų istorijos žinojimą lemia tai, kad "Lenkijos mokyklose mokoma ne šalies, o lenkų istorijos, tad kitataučiai iš lenkų atminties išbraukiami". Be to, rašo leidinys, "Lenkijos žydų istorija arba visiškai nutylima, arba pateikiama klaidingai".

Konkursą jau ketvirti metai iš eilės rengia Varšuvos žydų istorijos institutas ir fondas "Shalom".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją