Pasak Kinijos žiniasklaidos, to priežastimi gali būti vyriškių noras, kad jų nesantuokoje gimę vaikai būtų oficialiai užregistruoti ir vėliau galėtų gauti tinkamą išsilavinimą.

Pavyzdžiui, laikraštyje "Hainan Daily" pasakojama apie moterį iš Guangzhou, kuri buvo tiesiog priblokšta, kai jos vyras, ilgus metus buvęs jai neištikimas ir susilaukęs net 3 vaikų, apie kuriuos ji net nenutuokė, pareikalavo skyrybų.

Beveik 6 milijonai surašinėtojų per 10 dienų turės surinkti informaciją apie visus Kinijos gyventojus, o per 5 dienas – patikrinti rezultatus. Preliminarius surašymo duomenis tikimasi paskelbti vasario mėnesį, o tikslius duomenis – 2002-ųjų metų pabaigoje.

Žinią apie visuotinį gyventojų surašymą ypač nepalankiai sutiko milijonai Kinijos kaimų gyventojų, kuriems įtarimą kelia tai, kokiems tikslams vyriausybė panaudos surašymo metu gautą informaciją.

Beje, jau dabar išaiškėjo keli stulbinantys faktai, rašoma "South China Morning Post".

Pavyzdžiui, pareigūnai nustatė, kad Kinijos pietvakariuose esančiame Chongqing mieste net 130 000 užregistruotų neva gyvų žmonių, iš tikrųjų, yra mirę.

Jie taip pat išsiaiškino, kad net 68 000 vaikų, gimę pažeidžiant šalyje galiojantį griežtą "vieno vaiko" įstatymą, buvo oficialiai neužregistruoti.