Žurnale "Nature" rašoma, jog Kalifornijos universiteto ir Kelno Makso Planko (Max Planck) instituto biologai identifikavo 3 beveik niekuo nesiskiriančius genus, kurie gali lemti pilnavidurių žiedų susiformavimą.

Genetikai ilgai suko galvas dėl pilnavidurių žiedų, o dabar paaiškėjo, kad jie išsivysto atsiradus mutacijoms visuose 3 minėtuose genuose. Įvykus mutacijoms, šis reiškinys yra paveldimas ir augalo žiedai visada būna pilnaviduriai.

Normalūs genai lemia 4 ratais išsidėsčiusių taurėlapių, vainiklapių, kuokelių ir piestelių (ar piestelės) susidarymą. Kai šie 3 genai turi mutacijas, trijuose vidiniuose žiedo ratuose (vainiklapių, kuokelių ir piestelių) išsivysto tik vainiklapiai.

"Šis atradimas yra trūkstama grandis. Dabar mes žinome, kad tie genai būtini skirtingų žiedo dalių susidarymui", sakė Martinas Janovskis (Martin Yanofsky) iš Kalifornijos universiteto.

Šiuos genus aktyvavus augalo lapuose, kur jie paprastai būna neaktyvūs, galbūt galima sukurti kitokius augalus.

"Augalai vietoje normalių lapų galėtų turėti spalvingus vainiklapius", pridūrė M. Janovskis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją