Kalifornijos Berklio universiteto mokslininkai neseniai nustatė, kad žaidžiant bridžą padaugėja imuninių ląstelių. "Žmonės žino, kad sąmoninga veikla, pavyzdžiui, pozityvus nusiteikimas ar malda gali padėti išsaugoti sveikatą, bet niekas nenumanė, kaip tai veikia", sakė profesorė Marian Cleeves Diamond (Merian Klivs Dajemend).

Jos ir kolegų tyrimo rezultatai šią savaitę paskelbti Neurologijos draugijos suvažiavime Naujajame Orleane. Tai galbūt pirmasis įrodymas, kad galvos smegenų žievė, kuri lemia sąmoningą mąstymą, gali stimuliuoti imuninę sistemą.

"Šie duomenys, nors ir preliminarūs, gali reikšti, kad mes galime išmokti sąmoningai kontroliuoti baltųjų kraujo kūnelių kiekį ir taip kovoti su ligomis", sakė M. C. Diamond , kuri 15 metų tyrinėjo žiurkių, pelių ir žmonių smegenų sritis, numanomai susijusias su imunitetu.

Profesorė pasirinko vieną moterų bridžo klubą Kalifornijoje. Spėta, kad bridžas stimuliuoja tas smegenų žievės sritis, kurios gali paveikti imuninę sistemą. "Bridžo žaidėjai numato kelis ėjimus į priekį, jų gera atmintis, jie seka įvykius ir atlieka kitas sudėtingas funkcijas, kuriose dalyvauja dorsolateralinės smegenų žievės sritys", pasakojo mokslininkė.

Visos 12 tirtų 70-90 metų moterų buvo suskirstytos į tris grupes, kuriose po pusantros valandos buvo žaidžiamas bridžas. Prieš ir po žaidimo imti moterų kraujo pavyzdžiai, o juos ištyrus paaiškėjo, kad po žaidimo kraujyje padaugėja CD-4 teigiamų T limfocitų - baltųjų kraujo kūnelių, naikinančių virusus ir svetimas ląsteles.

Dviejose grupėse šis padidėjimas buvo reikšmingas, o vienoje - statistiškai nepatikimas. Minėtų ląstelių pagausėjimas buvo vienintelis pastebėtas kraujo pasikeitimas. M. C. Diamond pažymėjo, kad duomenys yra preliminarūs ir reikia daugiau tyrimų, tačiau pridūrė, jog rezultatai teikia vilčių ir yra labai įdomūs.