J. Wheelerio kūną rado 2010 m. gruodžio 31 d. Vilmingtono sąvartyne, Delavero valstijoje. Rusijos žvalgybos pareigūnai spėja, kad su buvusiu aukštu valstybės pareigūnu susidorojo specialiosios tarnybos, nes jis ketino papasakoti visuomenei, kodėl Arkanzaso valstijoje prieš Naujuosius metus masiškai žuvo paukščiai.

Neaišku, kaip ši sensacinga informacija pateko į rankas žurnalistams.

Analitikai pabrėžia, kad šioje versijoje yra prieštaringumų.

Šokiruojančioje JAV žvalgybos ataskaitoje rašoma, kad tūkstančiai strazdų žuvo dėl karinių bandymų ir cheminio ginklo transportavimo. Paukščiai žuvo nuo troškių fosgeno dujų. Jas naudojo dar per Pirmą pasaulinį karą, dabar jų gamyba visur uždrausta. Tiesa, po karinės kampanijos Irake paaiškėjo, kad JAV kariuomenė turėjo 63 tūkst. tonų fosgeno.

Amerikiečių kariuomenės vadovams atsirado viliojama perspektyva išsaugoti pavojingą ginklą, kurio nebeturi kitos šalys. Tiesa, 2010 m. vasarą tarp Maskvos ir Vašingtono kilo skandalas. Tada Rusija apkaltino JAV, kad šios slepia nuodingas medžiagas, išvežtas iš Irako 2003 – 2008 m. Šie trofėjai papildė saugyklą Pain-Blaff mieste, kyrį dar vadina Amerikos arsenalu dėl jame saugomo didžiausio cheminio ginklo kiekio. Galiausiai jau rugsėjį amerikiečiai pradėjo saugoti talpas su fosgenu Arkanzaso valstijoje.

Specialistams kelią nerimą tai, kad pradėjus saugoti fosgeno atsargas Arkanzase, užfiksuota apie 500 nestiprių požeminių smūgių.

Rusijos žvalgybos ataskaitoje taip pat rašoma, kad dalis fosgeno atsargų išsiųsta į Afganistaną, kur sunkiai pasiekiamuose rajonuose vyksta užsitęsęs karas su ginkluotomis Talibano pajėgomis. Būtent dėl šito kariškių sprendimo kilo ekologinė katastrofą, įsitikinę Rusijos specialiosios tarnybos.

Praėjusią savaitę į Afganistaną išskrido karinis lėktuvas „Boeing KC-767“ su fosgeno kroviniu. Gana greitai kompiuterių sistemos sutrikimo į atmosferą išsiliejo nuodingos dujos. VŽV duomenimis, būtent dėl to ir žuvo daugybė strazdų.