Bendradarbiaus su televizija

Kaip sako pats aukštaitis keistuolis, pasivadinęs Pupų Dėde, šį kartą kelionė bus skirta „ir Dievui, ir Tėvynei“. „Nors man ir šį kartą, į ką besikreipiau, nepavyko rasti rėmėjų, į kelionę vis vien vyksiu – tik jau savo lėšomis. Dabar skubu dar kiek užsidirbti lėšų pasirodymais ir pardavinėdamas savo dainų įrašus. O dar kur visi reikalingi skiepai man ir mano augintiniams. Tiesa, išduosiu paslaptį – šia mano kelione susidomėjo televizija“, – „Mano Aukštaitijai“ gyrėsi keistuolis.

Pupų Dėdė pasidžiaugė, kad LNK televizijos laida „Kakadu“ nutarė rodyti jo filmuotus kelionės vaizdus, pradedant išvykimo akimirka. Keliautojas su savimi vešis filmavimo kamerą ir nešiojamąjį kompiuterį. Nufilmuotus vaizdus internetu persiųs televizijai.

„Tai bene vieninteliai mano kelione rimtai susidomėję žmonės, – apmaudo neslepė Pupų Dėdė. – O juk važiuojant į tokią ilgą kelionę, man teks apsirūpinti ne tik maisto atsargomis sau bei gyvūnėliams, bet ir atsarginėmis dalimis nebe naujam nameliui ant ratų“.

Pinigų žada užsidirbti pats Optimizmo neprarandantis keliautojas tvirtino bandysiąs kelionėje pinigų užsidirbti savo pasirodymais. Nors, pasak jo, Azijos šalys gal bus kiek vargingesnės, tačiau kažkiek pinigėlių visgi gausiąs. Visada juokaujantis keliautojas ir pokalbio metu tarsi juokais, tarsi rimtai prasitarė, jog iš namų įsidėsiantis ne tik sau ir gyvūnėliams sauso maisto, bet ir sintetinių vitaminų: jei užkluptų koks potvynis Indijoje, taip atsigintų nuo bado.

Baimindamasis, kad automobilis nesubyrėtų kelionėje, žada įsidėti netgi atsarginę pavarų dėžę. Bene daugiausiai pinigų savo pasirodymais tikisi užsidirbti Turkijoje, o Irane – apsirūpinti daug pigesniu nei kitur kuru.

Pabuvos keliuose žemynuose

Nors iki išvažiavimo dar yra gerokai laiko, Pupų Dėdė jau yra numatęs apytikslį savo kelionės maršrutą, kuris, priklausomai nuo oro sąlygų ir rėmėjų, gali šiek tiek keistis. Dar šiemet per 18 šalių pravežęs Lietuvos vėliavą, keliautojas ją dabar pasiruošęs vežti per Europą į Turkiją, Iraną, Iraką, Pakistaną. Toliau tikisi pasiekti Malaiziją, Papua Naująją Gvinėją ir, jei pasiseks, – netgi Australijos žemyną. O tuomet, jei jo kelionę paremtų Australijos lietuviai, Pupų Dėdė tikisi persikelti į Pietų Ameriką, pervažiuoti Čilę, Argentiną ir visą žemyną.

„Svarbiausia dabar pasiskiepyti nuo visų įmanomų ligų, – juokavo keliautojas. – Pavojų aš nebijau. Jau ir pirmos kelionės metu teko visko patirti. Tačiau visada atsirasdavo išeitis, net iš beviltiškiausiai atrodžiusios padėties. Tikiu, kad ir šioje kelionėje mane lydės Dievas“.

Marga kompanija

Į kelionę A. Jasiulionis leisis, kaip įprasta, su trimis šuneliais, trimis papūgomis, dviem degu, jūrų kiaulyte, šinšila ir žiurkėnu. Nors šiuo metu šunų yra net keturi, tačiau vieną jis tikisi palikti pas gerus žmones.

Kelionėje šunys, aprengti drabužėliais ir, kaip vaikai papuošti kaspinais bei skrybėlaitėmis, padės savo šeimininkui rodydami žiūrovams įvairius triukus. Pats Pupų Dėdė tuo metu gros armonika ir dainuos. Visą šį pasirodymą pagyvins ant keliautojo peties tupinčios papūgos. Visus uždirbtus pinigus keliautojas išleis pirmiausia pirkdamas maisto savo augintiniams, o paskui – jau tik savo reikmėms.

Stebino gamta ir žmonės

Paklaustas apie įsimintiniausias pirmosios kelionės akimirkas, keistuolis keliautojas prisiminė kelionę per kalnus.

„Mašina vos ropoja aukštyn, o abiejose kelio pusėse gilios bedugnės, tarpekliai, o užtvaros – labai žemos. Tai ir žavu, ir baugu tuo pačiu metu, – prisiminė A.Jasiulionis. – O nepamirštami vaizdai –kuomet pervažiavęs kalnus, pamatai apelsinų giraites, palmes“.

Portugalijos sostinėje Pupų Dėdei nepamirštamą įspūdį paliko didžiulė Kristaus statula ant bažnyčios, viena didžiausių ir svarbiausių pasaulyje. Keliautojui atrodė, kad statula tiesiog įsiremia į dangų. Sužavėjo ir Lisabonos tiltai, kurių arkos jam priminė Šiluvos bažnyčią.

Vienu iš įsimintiniausių kelionės epizodų lietuvių keliautojui buvo apsilankymas Prancūzijoje – garsiausiose visoje Europoje piligrimystės vietose – šventojoje Marijos žemėje – Fatimoje ir Lurde. Čia Pupų Dėdė aplankė Lurdo apsireiškimų grotą, didžiulę katedrą, šventose vietose kartu su juo buvo ne tik trispalvė, bet ir Šiluvos Marijos paveikslas.

Kelionėje A. Jasiulioniui teko susidurti su įvairiausiais žmonėmis, tačiau jis nepaliovė stebėjęsis jų nuoširdumu ir geranoriškumu. Su grauduliu keliautojas prisimena susitikimą Kalė uoste Prancūzijoje su krovininių automobilių vairuotojais lietuviais. Pasiklausę keliautojo dainų ir pažiūrėję augintinių pasirodymą, vairuotojai ne tik pripylė jam kuro, bet dar ir davė eurų, kad nupirktų maisto savo augintiniams.

Su šypsena per pasaulį

Savo artistinę veiklą A.Jasiulionis pradėjo bene prieš dvidešimtmetį Atgimimo laikais prie parlamento surengęs dainuojamąsias „revoliucijas“. Labai greitai jo atliekamos dainuškos rado atgarsį žmonėse, ir atlikėjas buvo pradėtas lyginti su prieškario Pupų dėde.

Pradėjęs ieškoti giminystės ryšių, rado ir juos, o vėliau jau gavęs iš giminių senąją Pupų dėdės armoniką, savarankiškai išmoko ja groti. Įkvėpimo kūrybai A. Jasiulionis sakė sėmęsis iš klausytojų nuoširdumo ir įvertinimo.

Vietoje nenustygstantis ir įvairius, netgi komiškus personažus kuriantis Pupų Dėdė tikina tuo norintis priversti visus šypsotis, nes dabar visus lietuvius tarsi apėmusi depresija. Anot jo, šią ligą būtina gydyti humoro dozėmis. Tad ir keliauja per Lietuvos miestus ir miestelius su savo augintiniais. Vienur gerai, kitur nelabai noriai sutinkamas keistuolis, zootechniko specialybę turintis atlikėjas, ir pats nebijo būti pašieptas.

Pupų dėdės personažai išsiskiria patriotizmu. O pats keliautojas, kuriam, anot jo, meilę Tėvynei įskiepijo tėvai, netgi pardavė savo butą Kaune, kad galėtų įsigyti namelį ant ratų, keliauti po pasaulį ir garsinti Lietuvą.

Šaltinis
„Mano Aukštaitija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją