Livonijos pajungimo Lietuvos DK planai atsirado 1552. Juos Lenkijos karaliui, Lietuvos dk Žygimantui Augustui pateikė tuometinis Vilniaus vaivada ir Lietuvos DK kancleris Mikalojus Radvila Juodasis. Livonija Lietuvai buvo svarbi tiek ekonominiu, tiek kariniu požiūriais. Tai buvo ekonomiškai stiprus, turintis Rygos, Narvos ir kitus neužšąlančius uostus kraštas, per ją ėjo prekybiniai keliai. Naujų žemių inkorporavimas turėjo stiprinti valstybinę Lietuvos padėtį, kovojant su bręstančią glaudesnės sąjungos su Lenkija idėja. Dar didesnė buvo strateginė-karinė Livonijos svarba – gausiai pilimis apstatyta, turinti ilgą sieną su Lietuva, ji galėjo kelti didžiulį pavojų, jei būtų patekusi į besiskverbiančios į ją Maskvos DK rankas.

Juo labiau, kad 1554 Livonijos ordinas sudarė su Maskva 15 metų paliaubų sutartį, praktiškai verčiančia Livoniją Maskvos protektoratu. Šiam aktui pasipriešino dalis Livonijos, vadovaujama Rygos arkivyskupo Vilhelmo Hohencolerno (Prūsijos kunigaikščio Albrechto brolio), siekusi suartėjimo su Lietuvos DK. Lietuvos DK politikai sumaniai pasinaudojo tokia situacija. 1557 08 prie Livonijos sienos Pasvalyje buvo suorganizuota karinė manifestacija. Čia sutrauktos Žygimanto Augusto vadovaujamos virš 20 000 karinės lietuvių ir jiems talkinusių lenkų pajėgos. Tokioje padėtyje atsidūręs naujasis ordino didysis magistras Vilhelmas Fiurstenbergas buvo priverstas pasirašyti Pasvalio sutartį.


Bendru Pasvalio sutarties vardu vadinamos trys 1557 09 Pasvalyje pasirašytos sutartys tarp Lenkijos karaliaus, Lietuvos dk Žygimanto Augusto ir minėto Livonijos ordino magistro. Pirmosios dvi – Restitucijos bei Taikos ir satisfakcijos – buvo priimtos 1557 09 05. Jomis Livonijos ordinas pasižadėjo atstatyti padėtį, buvusią prieš koadjutorių karą, pripažino Kristupą Meklenburgietį, bet Rygos arkivyskupui buvo uždrausta priimti Liuterio tikėjimą ir pasiskelbti pasaulietiniu kunigaikščiu. Taip pat susitarta dėl sienų 1541 m. sutarties pagrindu. Gautos palankios sąlygos Lietuvos prekėms eksportuoti.


Trečioji sutartis – 1557 09 14 aktas skelbė Livonijos Ordino, Lenkijos Karalystės ir Lietuvos DK karinę sąjungą prieš Maskvos DK. Tą pačią dieną sutartis patvirtino karaliaus stovykloje buvę ordino magistras ir Livonijos pasiuntiniai. Tuo būdu Livonija tapo Lietuvos DK sąjungininku gręsiančiame jos konflikte su Maskva.

Tai yra 2007-2008 m. programos „Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos mokslininkų bendradarbiavimas: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendorius“ metu sukurto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendoriaus enciklopedinio žinyno dalis.

© Lietuvos Istorijos Institutas ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Šaltinis
Lietuvos istorijos institutas
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją